KRAJ ERE JEFTINOG PLINA

Cijene grijanja udvostručit će se

19.02.2009 u 09:02

Bionic
Reading

S obzirom na najave ruskih vlasti o “kraju ere jeftinog plina”, potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec očekuje da će se, nakon isteka tekućeg ugovora s Gazpromom, cijena plina u Hrvatskoj otprilike udvostručiti. Izjavio je to u Moskvi na kraju dvodnevnog boravka u sklopu kojega je sudjelovao na zasjedanju Međuvladine komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, i pritom je napomenuo da cijenu ruskog plina Komisija još nije dogovarala

Polančec je hrvatskim i ruskim biznismenima govorio o utjecajima gospodarske krize na Hrvatsku. Okupljenima je najavio da će proračunski deficit Hrvatske iduće godine biti veći od predviđene 2,4 mlrd kuna, te da bi se mogao popeti čak i do 5,5 mlrd. Pritom je izrazio nadu u makar minimalan gospodarski rast od 0,5 do 1 posto, piše Večernji list.

Također je rekao da je hrvatska vlada ponovo zainteresirana za sudjelovanje u transportu ruske nafte i zemnog plina na tržišta Zapadne Europe. Polančec je naglasio kako su stvoreni politički, a vjeruje se i tehnički uvjeti za ostvarivanje projekta Družba Adria, te hrvatskog ogranka plinovodnog sustava Južni tok kojim Rusija nastoji zaobići Ukrajinu pri dostavi zemnog plina Europi.

Rusija i Hrvatska dogovorile su i način otplate klirinškog duga. Oko 60 milijuna dolara bit će kompenzirano sa deset višenamjenskih helikoptera, a preostalih 120 milijuna zatvorit će se opremom za TE Sisak.