SPONZORSTVO UZ PROSINEČKOG

Tedeschi, Todorić i Nexe još neće u Zvezdu

16.12.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Iako srpski mediji pišu da bi za novim trenerom Robertom Prosinečkim u Crvenu zvezdu mogli pohrliti i hrvatski sponzori, zasad su naše tvrtke suzdržane oko eventualnog financijskog angažmana i tvrde da još nije bilo kontakata s beogradskim nogometnim klubom

S obzirom da je novi trener Crvene zvezde postao bivši hrvatski nogometni reprezentativac Robert Prosinečki, tamošnji se mediji nadaju da bi njegov dolazak mogao donijeti prezaduženom beogradskom klubu i nove sponzore iz Hrvatske, prvenstveno kompanije koje već djeluju u Srbiji, kao što su Agrokor, Nexe grupa i Atlantic grupa.

'Mogu samo reći da zasad nije bilo kontakata između Crvene zvezde i Agrokora', kazala nam je glasnogovornica koncerna Agrokor Anja Linić, ne želeći špekulirati što će odlučiti u slučaju Zvezdina poziva.

U posljednjih sedam godina Agrokor je u Srbiji uložio 400 milijuna eura: vlasnik je trgovačkog lanca Idea, tvornice sladoleda Frikom, tvornice mineralne vode Mivela, zrenjaninske uljare Dijamant te poljoprivredne tvrtke Dijamant Agrar. Podsjetimo, Todorić, koji je najveći hrvatski ulagač u Srbiji, već pomaže srpsku nacionalnu vrstu: njegova Mivela potpisala je uoči Svjetskog prvenstva ugovor o četverogodišnjem sponzorstvu nogometne reprezentacije Srbije. Za spekulacije o ulasku Agrokora u Zvezdu ima mjesta i zato što je Mivela, koju je Agrokor preko Frikoma preuzeo 2008. godine, ranije bila jedan od glavnih sponzora tog kluba.

Ivan Ergović, vlasnik našičke Nexe grupe, rekao je u kratkom razgovoru za tportal da u Srbiji već sponzorira rukometnu reprezentaciju te da ga zasad zanima samo taj sport. 'Nexe grupa sponzorira rukometne reprezentacije Hrvatske, Bosne i Srbije, jer djelujemo u sve tri države, a nogometaše ne sponzoriramo', objašnjava Ergović, dodajući da, uz reprezentacije, financijski pomažu još samo našički rukometni klub Nexe.

U Atlanticu, koji je akvizicijom Droge Kolinske preuzeo i niz srpskih prehrambenih brendova kao što su Smoki, Bananica, Najlepše želje i Grand kafa, također kažu da nije bilo kontakata sa Zvezdom. No možda bi Zvezdini 'marketingaši' tu mogli imati uspjeha, s obzirom da financiranje sporta nije stranoEmilu Tedeschiju, koji je generalni sponzor zagrebačkog košarkaškog kluba Cedevita.

Ipak, utrka za generalnog sponzora Zvezde zasad će izostati, jer je ovo ljeto potpisan petogodišnji ugovor s Gazpromom, koji to zadovoljstvo plaća 800.000 eura po sezoni. Ruska kompanija, odnosno njezina tvrtka kći Gazpromnjeft, vlasnik je Naftne industrije Srbije, pandana Ine, koja je, usporedbe radi, donedavno financirala splitski Hajduk izdašnije nego Rusi Zvezdu – ugovor je bio težak sedam milijuna kuna po sezoni. No proljetos je raskinut, a Inu je zamijenio drugi sponzor, s nižim iznosom.