PROGNOZA GRUPE UNICREDIT

U 2011. BDP će porasti 1,6 posto

14.12.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Prva procjena rasta BDP-a za treće tromjesečje 2010. je 0,2 posto na međugodišnjoj razini, desezonirani podaci u odnosu na drugo tromjesečje također upućuju na kraj recesije u Hrvatskoj, međutim, za sada dostupni podaci za četvrto tromjesečje govore o prilično krhkom oporavku, dok se u 2011. očekuje rast od 1,6 posto, očekivanja su za Hrvatsku koja se iznose u novim kvartalnim makroekonomskim prognozama Grupe UniCredit za zemlje srednje i istočne Europe

Očekivanja za 2011. vrte se gotovo isključivo oko išćekivanja završetka pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, rekao je glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja u povodu objavljivanja UniCreditove CEE Quarterly publikacije za prvo tromjesečje 2011.

Ukazujući na krhki oporavak napominje da je pad industrijske proizvodnje u tradicionalno jakom listopadu bio veći od očekivanja. U 2011. očekujemo slabi oporavak domaće potražnje i ostajemo pri prognozi rasta od 1,6 posto, kaže Šaravanja.

Prognoza za inflaciju u 2011. ostaje 2,3 posto. Smanjena je prognoza za deficit tekućeg računa platne bilance u 2010. na 2,6 posto BDP-a, a glavni su razlozi za novu prognozu smanjenje deficita robne razmjene u prvih deset ovogodišnja mjeseca za 1,4 milijardi eura i još jedna dobra turistička sezona.

S obzirom da očekuju mali oporavak domaće potražnje u 2011., predviđaju da će se deficit tekućeg računa platne bilance povećati na 3,5 posto BDP-a

'Očekujemo da će se tečaj u 2011. kretati unutar raspona u kojemu se kretao u 2010. bez promjene monetarnog okvira jer je rast vanjskog duga usporen, jer očekujemo da će razlika između deficita tekućeg računa i priljeva stranih direktnih ulaganja u 2011. ostati nepromijenjena (-0,9 posto BDP-a) i jer očekujemo blago smanjenje otplate vanjskog duga u apsolutnom iznosu iduće godine', rekao je Šaravanja.

Ipak, naglašava, očekivanja za 2011. vrte se gotovo isključivo oko išćekivanja završetka pregovora za punopravno članstvo u EU.

Pritom napominje kako je Vlada RH sebi dala cilj da završi pregovore do polovice 2011., dok su dužnosnici Europske unije, premda ohrabruju Hrvatsku u ispunjenju svog cilja, vrlo pažljivi u svojim izjavama, odbijajući dati Hrvatskoj službeni datum za ulazak u EU.

'Ipak, očekujemo da će Hrvatska uspješno završiti pregovore o punopravnom članstvu za EU tijekom 2011', komentirao je Šaravanja pristupne pregovore Hrvatske.

Očekivanja da će Hrvatska iduće godine zabliježiti gospodarski rast i konačno završiti pregovore o punopravnom članstvu Europske unije glavni su aduti kada je riječ o raspoloženju investitora. Ulazak u izbornu godinu, odnosno, odgoda ozbiljnijih reformskih mjera do nakon izbora i potencijalni negativni učinci toga na proračunski deficit predstavljaju najveće rizike, ocjenjuje Šaravanja dodajući kako ne očekuju promjenu kreditnog ratinga u idućih 12 mjeseci.