PROPAO POKUŠAJ AIB-a

Irska blokirala isplatu bankarskih bonusa

14.12.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Irska vlada blokirala je u ponedjeljak odluku Allied Irish Banka (AIB) o isplati 40 milijuna eura bonusa zaposlenima, zaprijetivši da će im uskratiti daljnju isplatu pomoći

Ministar financija Brian Lenihan uputio je pismo banci, navodeći 'da će isplata financijske potpore AIB-u biti uvjetovana neisplatom bonusa, bez obzira na to kada su zarađeni'.

U priopćenju je ministarstvo financija izvijestilo da je nadzorni odbor AIB-a uzelo u obzir to pismo i da je odlučilo da neće isplatiti bonuse.

Lenihan je pozdravio odluku banke i ponovio da ima 'potpuno povjerenje' u izvršnog predsjednika i bančin nadzorni odbor.

U priopćenju ministarstva navodi se također da je zakonodavac pripremio prijedlog o kojem će vlada raspravljati u utorak.

Do sada su porezni obveznici u AIB ubrizgali 3,5 milijardi eura pomoći i vijest o bonusima izazvala je bijes u javnosti, posebno nakon najavljenih oštrih rezova proračunskih rashoda, koji uključuju i smanjenje minimalne tjedne plaće i naknada u sektoru socijalne skrbi.

AIB je izjavio da je prethodno dobio argumentiran pravni savjet da je dužan isplatiti bonuse. 'Međutim, ministar je u pismu izvijestio o svojoj odluci koja ima zakonsku snagu nadređenu obvezi isplate bonusa', priopćeno je iz banke.