NA IZVORU OVČJIH CRIJEVA

Varaždinska Derma gradi tvornicu u Kini

14.12.2010 u 13:37

Bionic
Reading

U kineskoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji gradnju vlastite tvornice priprema varaždinska Derma, najveći hrvatski i regionalni proizvođač ovitaka te jedan od vodećih u Europi, koji u deset mjeseci ove godine bilježi rast ukupnog prihoda za 20 posto, dok u ukupnim prihodima izvoz sudjeluje s više od 40 posto

'Dobrim je dijelom to posljedica izvoza na tržišta zemalja EU, koji je u deset mjeseci porastao za 91 posto. To, međutim, ne bi bilo moguće bez tvrtke Shijiazhuang Derma I/E Trade koju smo početkom godine osnovali u Kini, točnije u industrijskoj zoni Shijiazhuanga, koji je glavni grad provincije Hebei. Proizvodnja u toj tvrtki, koja je u našem većinskom vlasništvu, pokazala se izuzetno dobrom investicijom i potporom našoj proizvodnji u Varaždinu', ističe Mladen Topolnjak, predsjednik Uprave Derme.

S obzirom na značajan rast izvoza, odlučeno je da se umjesto dosadašnje tvrtke pokrene nova, koja će imati vlastite prostore umjesto unajmljenih koji više ne zadovoljavaju kapacitetima.

'Nova tvrtka bit će također u našem pretežitom vlasništvu, a njezina tvornica bit će dovršena krajem srpnja iduće godine u Unutrašnjoj Mongoliji, točnije u gradu Wulan Chabu koji je oko 120 kilometara udaljen od Hohhota, glavnog grada pokrajine. Naime, budući da ima dosta proizvodnje u istočnom dijelu Kine, sada se i u unutrašnjosti grade nove poslovne zone s pogodnostima za ulagače sličnima kao i u nas, kao što je oslobođenje od poreza na dobit u određenom razdoblju. U međuvremenu radimo i na potpisivanju ugovora o 'joint venture' s drugom kineskom tvrtkom, tako da ćemo u siječnju iduće godine vrlo vjerojatno imati dva poduzeća u Kini', doznajemo od direktora Derme, koji napominje da je zbog rasta izvoza te širenja poslovanja u Kini u planu i proširivanje kapaciteta u Varaždinu.

'Unatrag nekoliko godina naš izvoz na područje EU raste po dvoznamenkastim stopama, pa samim time moramo osigurati dovoljno sirovine visoke kvalitete za to nama sve značajnije tržište. Budući da su kineske klaonice velik izvor sirovine u segmentu ovčjih crijeva, kojih na europskom tržištu nema dovoljno, logično je da budemo prisutni na samom izvoru jer tako osiguravamo, uz ostalo, primjerenu kontrolu nad obradom sirovina', veli Topolnjak govoreći o razlozima ulaganja u Kinu koje ostvaruje bez pomoći države, kao i druge investicije.