MALO ZA DRŽAVU, MALO ZA SEBE

Direktor zračne luke postao suvlasnik aviotaksija

10.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tonči Peović, direktor Zračne luke Zagreb, kojeg su mediji već prozivali zbog sukoba interesa, ne odustaje od privatnog biznisa, i to opet u branši vrlo kompatibilnoj državnoj kompaniji na čijem je čelu: nedavno je postao suvlasnik tvrtke za zračni prijevoz Fox Air iz Cavtata

Peovića su mediji već prozivali zbog sukoba interesa, jer je zgodno kombinirao dvije direktorske funkcije: onu u Zračnoj luci Dubrovnik, koja je u državnom vlasništvu, gdje je šefovao prije prelaska u zagrebačku luku Pleso, i onu u privatnoj tvrtki Star Let, registriranoj u Sloveniji, koja je u suvlasništvu srpskog tajkuna Miroslava Miškovića.

Tvrtku Fox Air osnovao je Robert Fox 2005. godine, a prije mjesec dana na Trgovačkom sudu u Dubrovniku kao suvlasnici firme uz njega su upisani Tonči Peović, Eugen Miljan i Nikša Radičević. Kako se može vidjeti na njihovim web stranicama, Fox Air pruža uslugu zrakoplovnog prijevoza iz Dubrovnika u niz europskih i domaćih destinacija, među kojima je i Zračna luka Zagreb, u kojoj je Peović direktor.

Je li Peović, direktor zagrebačkog aerodroma, u sukobu interesa kao suvlasnik privatne zrakoplovne tvrtke, upitali smo Nikolu Kristića, novog predsjednika Transparency Internationala Hrvatske (TIH): 'Nije preporučljivo da netko tko vodi državnu tvrtku ima istu ili sličnu privatnu djelatnost, jer to jest varijanta sukoba interesa.'

U prvom skandalu, onom s tvrtkom Star Let, Peović se branio da je tamo samo formalno bio direktorslovenske tvrtke čiji avioni nisu slijetali u Hrvatsku i da je samo savjetima pomagao kolegama, i to u slobodno vrijeme.

'Mnogi građani ove zemlje ulagali su sredstva u kupovinu dionica, a ja sam se priključio kolegama pilotima - entuzijastima, uloživši određena sredstva u projekt tvrtke koja se bavi taksi uslugama. I sam sam pilot, i to ne jedini u obitelji. S pozicije vlasnika manjinskog udjela ne sudjelujem u upravljanju i poslovnom odlučivanju. Ova činjenica ni na koji način ne ometa moju poziciju direktora Zračne luke Zagreb', kazao je Tonči Peović za tportal.

Za državu problem, čini se, neće predstavljati ni činjenica da u ovoj priči avion Fox Aira slijeće u Zagreb, s obzirom da je Ministarstvo prometa svojedobno ocijenilo da prema prilično fleksibilnom ugovoru o radu Peović ne smije istodobno raditi za druge samo poslove iz djelatnosti zračnih luka.