GRIJANJE NA BIOMASU

Ivić Pašalić i u peletama gomila minuse

Bionic
Reading

Prošle godine Ivić Pašalić osnovao je tvrtku Mundus Virdis i na temeljima imovine brata Zdravka počeo proizvoditi sve popularnije pelete, no prema neslužbenim informacijama u prvoj godini poslovanja zabilježio je gubitak od 653.000 kune

Među osnivačima strukovnog Udruženja proizvođača peleta od drva i drvne biomase, čija se Skupština održala početkom tjedna u Zagrebu, našao se i kontroverzni političar iz ‘90.-tih godina Ivić Pašalić. Premda se njegova tvrtka Mundus Viridis, koju službeno vodi zajedno sa suprugom Ksenijom Pašalić, od prošle godine bavi proizvodnjom peleta, do sada nisu istupali u javnost.

Ivić Pašalić je za Poslovni dnevnik rekao kako je unatoč perspektivnim predviđanjima proizvodnja peleta ipak zahtjevan posao. Nije želio komentirati kako je sredio odnose s bratom s obzirom da se pisalo da je izigrao Zdravka preuzevši mu poslove i pogone. Tek je rekao: 'Moj brat ima, doduše, problema, ali naši odnosi su naša privatna stvar. Pokušavam odvojiti obiteljske probleme o kojima se govori, od poslovnih odnosa'.

Kompanija se predstavlja kao tradicionalni proizvođač peleta, što je u jednu ruku i točno. Pašalić je, naime, uzeo u najam pogone Adriadrva kraj Vrbovca, tvrtke u vlasništvu njegova brata Zdravka Pašalića, koji je doista bio jedan od pionira u proizvodnji peleta u Hrvatskoj. U kaznenoj prijavi, koju je podnio protiv brata, Zdravko Pašalić tvrdio je da je Branko Skaramuca, direktor Adriadrva, tajno sklopio ugovor s Mundus Viridisom o davanju imovine u podnajam, uključujući i pogone za obradu drva i to bez definirane cijene. Pašalić je izrazio sumnju da se njegov brat želi uknjižiti na imovinu Adriadrva kako bi s njom vratio dugove Hypo Alpe Adria grupi, što je Ivić Pašalić demantirao.

Mundus Viridis ima sjedište u zagrebačkoj Odri gdje je svojedobno Pašalić - nakon što je napustio politiku - počeo graditi stanove. Kako građevinsko poduzetništvo nije bilo osobito uspješno i banke su se sve češće spominjale uz njegovo ime zbog nevraćenih kredita, prebacio se na proizvodnju isplativijih materijala, budući da pelete predstavljaju energetsku budućnost i kod nas nedovoljno iskorišten, ali i siguran izvozni proizvod.

U Mundusovim pogonima kraj Vrbovca trenutačno radi šezdesetak zaposlenih. Pelete prodaju u Hrvatskoj, te izvoze najviše u Italiju i nešto u Austriju. Oni su jedna od 27 članica Udruženja proizvođača peleta od drva i drvne biomase. Prema neslužbenim informacijama u prvoj godini poslovanja zabilježen je gubitak od 653.000 kune, koji se namjerava pokriti iz buduće dobiti.