POSTIGNUT SPORAZUM

Tvornica ulja Čepin ide u privatizaciju

09.12.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Završava se agonija 210 radnika Tvornice ulja Čepin koja bi, nakon jučerašnjeg sporazuma o skidanju ovrhe nad njezinim vlasničkim udjelima i deblokadi računa, mogla već do nove godine započeti s postupkom privatizacije

Sporazumom s IPK-om Osijek, Tvornica stočne hrane Osječanka oslobodit će Tvornicu ulja Čepin (u vlasništvu IPK) tereta ovrhe nad njezinim vlasničkim udjelima. Zauzvrat, HFP će kao vlasnik IPK-u pozajmiti novac za povrat duga TSH-u, a Zagrebačka i Partner banka povući će blokadu računa zbog dospjelih potraživanja od 52 milijuna kuna te omogućiti pokretanje postupka privatizacije posljednje neprivatizirane članice IPK Osijek.

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je protekla tri dana intenzivno pregovarao i tražio zakonito rješenje prihvatljivo svim stranama. Čepinskoj uljari prijetio je stečaj u kojemu nitko u cijelosti ne bi naplatio svoja potraživanja, pa su svi akteri pristali na ustupke da bi tvornica nastavila s proizvodnjom.

Tako je Marko Pipunić, vlasnik Žita d.o.o. – većinskog vlasnika Kandit grupe i TSH u njezinu sastavu – dopustio upravi Kandit grupe da se odrekne polovice kamata na potraživanja prema IPK-u, koje su već premašile iznos glavnice od 26 milijuna kuna. Ministar Čobanković obavezao se kao predsjednik NO-a HFP-a isplatiti pozajmicu IPK-u u visini tako utvrđenog duga, a nakon deblokade računa Zagrebačka i Partner banka reprogramirat će povrat kredita u ukupnom iznosu većem od 140 milijuna kuna, da bi se provela privatizacija i Tvornica ulja napokon stala na noge.

To će omogućiti isplatu dviju zaostalih plaća radnicima, a za približno tisuću kooperanata daljnji plasman uroda suncokreta i uljane repice Tvornici ulja. Koliko je za jednu od najvećih općina u Hrvatskoj značajno poslovanje njezine uljare, ministar Čobanković uvjerio se boraveći ovih dana u Čepinu, kada su ga presreli mnogi njegovi stanovnici i pitali za isplatu plaća radnicima.

Među njima je bio ne samo lokalni 'brico' i vlasnik kafića, koji su u knjizi 'veresije' već ispisali nekoliko novih listova, nego i svećenik, pa i lokalni dužnosnici koji dijele zabrinutost sa svojim građanima, i zbog stanja u proračunu.

Postignutim sporazumom TSH će u roku osam dana povući ovrhu nad vlasničkim udjelima Tvornice ulja, HFP će najkasnije do 23. prosinca odlučiti o isplati pozajmice, dokad će i banke osloboditi račun tvrtke, pa bi ulazak revizora u tu tvornicu uoči Božića mogao biti najljepši poklon za blagdane radnicima koji su još prošlog vikenda prosvjedovali ispred Markova trga u Zagrebu.