ZBOG SANADERA

Hrvatskoj naglo poskupilo zaduživanje

18.02.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Bombastična najava premijera Ive Sanadera o reformi mirovinskog sustava koja je prošloga tjedna šokirala tržište kapitala i Crobex srušila gotovo šest posto u jednom danu, snažno je pogoršala percepciju rizičnosti Hrvatske u očima inozemnih kreditora

Hrvatski ‘spread’ na CDS-ove (credit default swap), ocjena mogućnosti da neka država bankrotira, od kraja siječnja se povećao gotovo 3 puta više od zemalja regije, piše Poslovni dnevnik. Domaći ‘spread’ skočio je za nevjerojatan 141 bazni bod dok je istodobni porast u susjednim zemljama regije zahvaljujući krizi povećan za samo 51 bazni bod. Prema procjenama, u ionako teškim uvjetima na međunarodnim financijskim tržištima, samo u veljači bi refinanciranje hrvatskog duga na vanjskim tržištima bilo skuplje jedan postotni bod.

A prema ocijeni analitičara, za porast premije rizika utjecala je i mogućnost prelijevanja dijela štednje iz drugog u prvi mirovinski stup, kojim bi država u određenoj mjeri pokrpala rupe u proračunu.

'Očito nas investitori percipiraju kao rizičniju zemlju. Oklijevanje u hitno potrebnoj fiskalnoj konsolidaciji te u najmanju ruku upitni prijedlozi refinanciranja države nisu prošli nezamijećeni što se tiče rizičnosti hrvatskog duga očima inozemnih investitora', prokomentirao je glavni ekonomski analitičar Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić.

Sanadera je optužila i Hrvatska udruga banaka koja smatra da je i Vlada jednim dijelom kriva za mogući rast kamatnih stopa, jer još nije prihvatila i provela ozbiljne antirecesijske mjere.

'Izostanak oštrijih antirecesijskih mjera, što uključuje obveznu fiskalnu prilagodbu, stvara dodatni pritisak na rast kamatnih stopa' – izjavio je za Jutarnji list direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Bankari misle da Vlada nije dovoljno učinila u pogledu fiskalne prilagodbe, dakle nije smanjila troškove države i potrebe za novim zaduživanjem.

'Situacija na svjetskim financijskim tržištima poskupljuje zaduživanje u inozemstvu, što zajedno s rastom kamatnih stopa na depozite u Hrvatskoj, koja su nadomjestak stranih izvora - posljedično vodi rastu kamatnih stopa. Odlučne mjere izvršne vlasti, u koordinaciji s monetarnom politikom, odaslat će jasan signal stranim investitorima da su svi potencijalni problemi pod kontrolom i to će dovesti do smanjenja premije na rizik zemlje,' - pojašnjava Bohaček.