MISTERIJ RASTA BDP-A

Zavod za statistiku odgovorio D&B-u

08.12.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem je ovogodišnjem tromjesečju, prema prvoj procjeni, realno veći za 0,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ponovili su danas iz Državnog zavoda za statistiku reagirajući na objave i interpretacije publikacije bonitetne kuće Dun & Bradstreet International Risk & Payment Review za prosinac 2010. godine

Dun & Bradstreet (D&B) u svom izvještaju za prosinac navodi da brojni mjesečni ekonomski pokazatelji sugeriraju da u trećem tromjesečju hrvatska ekonomija nije napredovala. Stoga je D&B revidirao procjenu kretanja hrvatskog BDP-a za ovu godinu, s ranije predviđenog rasta od 0,5 posto, na pad za 1,7 posto, dok za iduću godinu prognozira rast od 1,3 posto

Državni zavod za statistiku u svom priopćenju ističe kako ne može komentirati ničije procjene, pa tako ni procjene bonitetne kuće Dun & Bradstreet objavljene u publikaciji International Risk & Payment Review za prosinac, koje su prenijeli domaći mediji.

Napominju da Državni zavod za statistiku pogotovo ne može komentirati korekcije tih procjena na više ili na niže jer se u njima ne navodi ni jedna stručno-metodološka argumentacija ni indikatori nužni za izračun stope rasta BDP-a za treće tromjesečje 2010.

Podsjećaju da su 26. studenoga objavili na svojim internetskim stranicama da je tromjesečni bruto domaći proizvod za treće tromjesečje 2010, prema prvoj procjeni, realno veći za 0,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2009. Iz Državnog zavoda za statistiku pritom ističu da se rezultati prve procjene stope rasta tromjesečnog BDP-a ne temelje samo na objavljenim mjesečnim podacima, nego i na neobjavljenim tromjesečnim podacima.

Državni zavod za statistiku napominje da objavljuje prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda kao rezultat nastojanja da daljnjim usklađivanjem sa standardima objavljivanja statističkih podataka u državama Europske unije skrati razdoblje između prikupljanja i objavljivanja statističkih podataka, kako to nalaže jedno od temeljnih načela službene statistike, načelo pravodobnosti.