OBVEZNA PRIČUVA

Zovu vas na vojnu vježbu? Evo tko vam daje plaću dok se spremate za rat

03.04.2024 u 07:36

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zbog globalne sigurnosne krize najavljeno ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, a u posljednje vrijeme pojačano se radi i na osposobljavanju pričuvnog sastava putem vojnih vježbi. Provjerili smo kako je reguliran radno-pravni status pričuvnika i može li se odgoditi odlazak na vježbu

Tijekom veljače i ožujka pozive na vojnu vježbu dobili su brojni pričuvni vojni obveznici diljem Hrvatske. Pozivi se ove godine mogu još očekivati u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi nešto je više od 18.000 ljudi.

Iz Ministarstva obrane objašnjavaju da je obveza služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga propisana Zakonom o obrani. Osposobljavanje na vojnoj vježbi obično traje osam dana, a po zakonu može trajati najviše 30 dana tijekom kalendarske godine.

Pravo na plaću

Odlazak na vježbu podrazumijeva izostanak s posla, što samim time otvara pitanje radno-pravnog statusa za vrijeme trajanja vježbe. Prava i obveze iz radnog odnosa pričuvnika regulirani su Zakonom o radu, a on propisuje da se njihov izostanak s posla za tu svrhu smatra opravdanim.

To znači da pričuvnik ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao da je prisutan na radnom mjestu.

Dakle radniku koji sudjeluje na vojnoj vježbi poslodavac je dužan isplatiti punu plaću za mjesec u kojem je bio odsutan zbog vojne vježbe, a na temelju zahtjeva upućenog Ministarstvu obrane, ima pravo na refundaciju troškova na teret državnog proračuna.

  • +4
Vojna vježba u Slunju - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mogućnost odgode

Odlazak radnika na vojnu vježbu može izazvati poremećaj u radnom procesu. Primjerice, ako je na vježbu pozvano više radnika iz jedne tvrtke ili ako je pozvan radnik koji radi na važnom poslu s predviđenim rokovima dovršetka. U takvim okolnostima poslodavac ima pravo tražiti privremenu odgodu odlaska radnika na vojnu vježbu.

Odgodu služenja vojne obveze moguće je tražiti za razdoblje u kojem je radnik neophodno potreban na radnom mjestu, a najviše za tri mjeseca. Uz zahtjev za odgodu, poslodavac je dužan priložiti obrazloženje u kojem se navodi zbog kojih se potreba organizacije rada traži odgoda vojne vježbe.

Zahtjev o odgodi rješava mjerodavno tijelo Ministarstva obrane procjenjujući opravdanost razloga za odgodu navedenih u zahtjevu poslodavca.