MEĐUNARODNI PREVARANTI

Zlatari izbili na vrh liste srama Porezne uprave, oštetili proračun za stotine milijuna kuna

23.11.2017 u 20:00

Bionic
Reading

Na aktualnoj listi srama s najvećim poreznim dužnicima, koju je nedavno objavila Porezna uprava, vodeća dva mjesta drže tvrtke registrirane za trgovinu plemenitim metalima. Riječ je o firmama 5R i Palić aurum, koje su sudjelovale u kružnim prijevarama, čime je državni proračun oštećen za desetke milijuna kuna

Ove dvije tvrtke još 2014. našle su se pod povećalom poreznih inspektora s još desetak tvrtki s kojima su činile kriminalnu poslovnu mrežu. Sumnju poreznih inspektora potaknuli su višemilijunski zahtjevi za povrat PDV-a na temelju velikih transakcija koje su se najvećim dijelom odnosile na trgovinu zlatom.

Poreznici su posumnjali da je riječ o fiktivnim transakcijama, a uvidom u poslovne knjige utvrdili su kako umrežene tvrtke nemaju vjerodostojnu dokumentaciju koja bi potvrđivala da je zlato koje su kupovale i plaćale stvarno isporučeno kupcima.

  • +3
Jedna od akcija privođenja uhićenih zbog sumnje u pranje novca Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Inspektori nisu pronašli tijek zlata i drugih fakturiranih roba, nego samo tijek računa i novca među tvrtkama.

Prema nalazima poreznih istražitelja, više stotina milijuna kuna tvrtkama registriranima u Hrvatskoj uplatila je tvrtka Italpreziosi S.p.A. iz talijanskog grada Arezza, i to za zlato koje je navodno kupovala od njih.

Poreznici su zaključili kako je riječ o kružnoj prijevari velikih razmjera, čime je hrvatski državni proračun oštećen za desetke milijuna kuna.

Nakon poreznog nadzora tvrtke 5R i Palić aurum završile su u stečaju s ogromnim poreznim dugom, a vlasnici i odgovorne osobe pod istragom DORH-a.

Tvrtka 5R, koju su osnovali Talijani David i Antonio Ravera, registrirana je za trgovinu i usluge te je u dvije godine poslovanja napravila promet od 281 milijun kuna, a poslovnu aktivnost završila je s poreznim dugom od čak 158,8 milijuna kuna.

Tvrtka Palić aurum u vlasništvu Alfreda Palića bavila se trgovinom zlatom i nakitom od 2006. godine, a tijekom 2013. i 2014. bilježi nagli rast prihoda, koji su najvećim dijelom bili vezani uz sumnjive transakcije. Ove godine završila je u stečaju s poreznim dugom od 88,2 milijuna kuna

Pokušali smo saznati u kojoj fazi je istraga u ovom predmetu, ali iz DORH-a do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva međunarodnih kružnih prijevara kojima hrvatski proračun godišnje gubi oko pola milijarde eura, a na razini Europske unije gubici dosežu golemih 159,5 milijardi eura.

Za prijevaru su dovoljne tri tvrtke, ali u lancu često sudjeluje i više od njih deset. U cijeloj priči tvrtke bufferi služe kako bi se zavarao trag i otežalo otkrivanje lanca poreznicima. Među njima mogu biti tvrtke povezane s prevarantima, ali i poduzetnici koji su uvučeni u lanac mimo svoje volje.

<<Ovdje pročitajte sve o tome kako kriminalci iz proračuna otimaju milijarde kuna>>

Međutim nakon utvrđivanja porezne prijevare poreznici u pravilu svima u lancu osporavaju pravo na povrat poreza.

U tom slučaju pošteni poduzetnik treba dokazati da nije svjesno sudjelovao u prijevari te da je prethodno poduzeo nužne mjere zaštite, a što je dugotrajan i neizvjestan postupak. Stoga je važno na vrijeme uočiti namjeru zlouporabe sustava poreza na dodanu vrijednost.

U tu svrhu Porezna uprava izdala je uputu koja sadrži popis provjera koje je potrebno napraviti kako bi se na vrijeme uočila prijevara.