INTERVJU: ANA PAUZAR, HT

'Želimo Hack It organizirati svake godine'

17.11.2016 u 09:38

Bionic
Reading

Iza nas je Hack It!, prvi hackathon Hrvatskog Telekoma kojim se tražilo ideje i rješenja za komunikaciju budućnosti. Nagrade su podijeljene, zastor je spušten, a Ana Pauzar, voditeljica projekta, podijelila je s nama svoje impresije

Kako ste zadovoljni prvim Hack Itom? Odazivom timova, kvalitetom ideja…

Dojmovi se još do kraja nisu slegli, no iznimno smo zadovoljni. Od ideje i početnih priprema, preko više od 150 prijavljenih pa sve do finalnog proglašenja najboljih – pazili smo na svaki detalj kako bi našim hackerima bilo što ugodnije i zanimljivije. Po povratnim informacijama sudionika znamo da smo napravili zaista dobar posao i pritom se dobro zabavili.

Na samom hackathonu je bilo zaista borbeno i intenzivno, no to je rezultiralo rješenjima koja su nas ostavila bez riječi. Dobili smo svježe i neopterećene ideje izvan okvira koje pomiču granice, ali su i primjenjive na tržištu. Pobijedio je tim Maggie s rješenjem baziranom na komunikacijskom asistentu – kako danas zaista živimo i radimo užurbano, vjerujem kako mnogi od nas priželjkuju ovakvu pomoć u izvršavanju svakodnevnih obaveza. Još jednom hvala svima – natjecateljima, mentorima, partnerima, mojim kolegama iz HT-a bez kojih ova priča ne bi bila izvediva te posebice DT-ovom hub:raumu koji je prepoznao važnost ovoga i pružio nam veliku podršku.

Osim nagrađenih, koje su vas ideje najviše oduševile?

Sve ideje bile su na razini, tako da mi je stvarno teško izdvojiti. Ali sve o čemu se govori u kontekstu komunikacija u svjetskim razmjerima bilo je pokriveno i na našem hackathonu. :) AI, chat bots, personalassistants, AR/VR, IoT, ali i neka posebna rješenja kao što je na recimo komunikacija emotikonima.

Kakva je daljnja sudbina nagrađenih projekta?

Vjerujem sjajna. S timovima čija rješenja najviše odgovaraju našim potrebama nastavit ćemo razgovore da vidimo mogućnost suradnje na razini Hrvatskog Telekoma, ali i DT-a.

Što vam je bio najveći izazov u organizaciji Hack Ita?

Kada razvijate projekt od početka, svaka faza sa sobom nosi i izazove, no zahvaljujući dobro sastavljenom timu iz različitih područja kompanije, projekt je rezultirao upravo odličnim rješenjima i zadovoljnim sudionicima što nam je bio i cilj.

Bilo je puno izazova, jer organiziranje hackathona podrazumijeva puno detalja - ipak je riječ o 36 sudionika koji su punih 24 sata na jednom mjestu, gladni, žedni, pospani td. Na kraju je sve ispalo bolje nego što smo očekivali, a sudionicima su na raspolaganju bile čak i masaže u pauzama od hakiranja.

Kad se može očekivati novi Hack It?

Ovo je naš prvi hackathon, ali s obzirom na velik interes i odaziv koji je potaknuo među ljudima, imamo u planu da postane događaj koji bi HT organizirao jednom godišnje. S obzirom na tempo digitalizacije društva, zaista postaje sve teže predvidjeti rješenja budućnosti, no imamo neke ideje kao okvir za Hack it! Volume 2, ali o tome ćemo drugom prilikom.