ANDABAK PORUČUJE

'Želim većinski udjel u Hotelima Makarska'

14.01.2009 u 10:35

Bionic
Reading

"I dalje sam, kao što sam već javno napominjao, zainteresiran za kupnju većeg udjela u Hotelima Makarska i čekam otvaranje nove javne dražbe", rekao je poduzetnik Jako Andabak, piše SEEbiz.

Andabak je najveći privatni vlasnik ove hotelske kuće, s udjelom od 12,46 posto, u kojoj država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju i Državna agencija za osiguravanje štednih uloga i sanaciju imaju 71,31 posto udjela. U utorak je na javnoj dražbi trebalo biti ponuđeno čak 24 posto dionica Hotela Makarska, jer je HFP povukao odluku od toj prodaji.

Predsjednik HFP-a, Vedran Duvnjak, je izjavio kako je pravo HFP-a povući dionice s javne dražbe u svakom trenutku, a da je odluka o povlačenju spomenutih dionica izazvana presudom Upravnog suda o povlačenju zahtjeva za dokapitalizaciju kompanije u iznosu od 50 milijuna kuna, koja je stigla 30. prosinca 2008.

'Presuda je rezultat tužbe bivših vlasnika Hotela Makarske, a njena posljedica, kao i posljedica eventualnih novih tužbi mogla bi rezultirati promjenom financijskog položaja kompanije', objašnjava Duvnjak.

Odbacio je i medijske napade Uprave kompanije kako država nudi dionice 'ispod cijene', kao bi se pogodovalo novim vlasnicima, pozivajući se na institut 'prava'. Naime, kako je objasnio, prava su institut uveden kako bi se dala naknada kompanijama koje su sudjelovale u obnovi i rekonstrukciji državne imovine, u situaciji kada država nije imala novčanih sredstava za isplatu.

Prava garantiraju kompanijama priliku da kupuju dionice iz portfelja HFP-a koje se stave na javnu dražbu, a HFP onda ima obvezu ponuditi dionice na dražbi po početnoj cijeni od 25 posto iznosa nominalne vrijednosti. Time je objasnio zašto je HFP namjeravao Hotele Makarska ponuditi po početnoj cijeni od tek 50 kuna, mada je nominalna vrijednost dionice čak 200 kuna

Kompanija, koja u svoj portfelju ima tri hotela, Meteor, Dalmacija i Rivijera, s ukupno 1400 ležaja, ima obveze od 1,81 milijuna kuna prema tvrtci Exportdrvoing, za obnovu zapadnog krila Meteora, te nekoliko obveza manjih iznosa prema komunalnim tvrtkama, što je vidljivo iz prospekta dionice.

'Niska početna cijena dionice ne znači ništa, jer se na javnoj dražbi događa natjecanje za dionice koje rezultira cijenama i 250 posto većim od nominalne', komentirao je Andabak nisku početnu cijenu dionice na javnoj dražbi.

Također, iako nije htio otkriti do koje je cijene spreman ići na dražbi, napomenuo je da je većinu dionica Hotela Makarske, koje ima u vlasništvu, kupio po cijeni koja se kretala oko 100 kuna. Dionicom kompanije zadnji se puta trgovalo 12. siječnja po zaključnoj cijeni od 130 kuna. Iako Uprava kompanije, odnosno direktor Joško Lelas tvrde da 'nemaju kreditnih zaduženja i posluju pozitivno', Andabak nije uvjeren u točnost te informacije, već tvrdi kako njegove informacije govore o relativno slabom poslovanju kompanije

'Iako sam svjestan financijskog stanja kompanije, ona je dio mog dugoročnog poslovnog plana. Hotelski sektor jest nisko profitabilan, ali ja upravo u tom segmentu vidim svoju poslovnu budućnost', zaključio je Andabak.