ANALITIČARI REUTERSA:

Zarade američkih kompanija pale drugi kvartal zaredom?

11.01.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za četvrto tromjesečje, koja će početi ovoga tjedna, mogla bi pokazati da su zarade u recesiji, odnosno da su pale drugi kvartal zaredom

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u posljednjem lanjskom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za 3,2 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, u trećem je tromjesečju dobit američkih kompanija – prilagođena za zalihe i deprecijaciju – iznosila oko 2.100 milijardi dolara, što je 1,1 posto manje nego u prethodnom tromjesečju i 4,7 posto manje nego u trećem kvartalu 2014. godine.

To je bio najveći pad zarada na godišnjoj razini od drugog tromjesečja 2009. i njihov tek drugi pad otkako je polovicom 2009. okončana recesija američkog gospodarstva.

Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, pad dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa nastavljen je i u četvrtom lanjskom kvartalu, pa prijeti 'recesija zarada', po uzoru na gospodarsku recesiju, odnosno pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Najveći pad u naftnom sektoru

Uoči sezone objava kvartalnih izvješća, 85 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo je procjene rezultata ispod očekivanja analitičara, dok ih je 26 povećalo procjene.
S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.

Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cijene sirovina, pa se dvoznamenkasti pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posljedica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, primjerice, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku.

No, treba reći da analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

U 2016. zarade ipak rastu

Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izvješća, kada će se točno vidjeti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju doista pale.

No, kada i zadnje poslovno izvješće za četvrti lanjski kvartal bude objavljeno, rezultati bi mogli pokazati da su u cijeloj prošloj godini zarade kompanija zabilježile nultu stopu rasta, pokazuje anketa Reutersa.

U 2016. godini zarade bi, pak, prema procjenama analitičara, mogle porasti 7,5 posto na godišnjoj razini. No, i te su procjene smanjene, s obzirom da su u anketi Reutersa 1. listopada analitičari očekivali rast dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa u ovoj godini za 10,3 posto.