PODACI DZS-a

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda porasle na godišnjoj razini

03.01.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju studenoga prošle godine u usporedbi sa zalihama na kraju listopada bile su manje za 1,9 posto, dok su prema zalihama na kraju studenoga 2021. bile veće za 1,7 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 32,4 posto. Pale su i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,5 posto, kapitalnih proizvoda za 0,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto. Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 2,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 20,9 posto te zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su istodobno porasle za 35,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,5 posto i zalihe energije za 3,4 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 2,2 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 3,5 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 48,4 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji za 14,6 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 11,6 posto te proizvodnji električne opreme za 10,8 posto.

Istodobno su najviše povećane zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 553,1 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 94,5 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 22,9 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 20,9 posto itd. Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za dva posto, a u rudarstvu i vađenju su pale za četiri posto.

  • +3
Ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Jens-Ulrich Koch / AFP / Profimedia

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 67,1 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 22,9 posto, proizvodnji električne opreme, za 22,2 posto, proizvodnji pića, za 16,5 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 58,1 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 34,1 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 22,5 posto, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 22,1 posto itd.