tržište kapitala

Zagrebačka burza: Svi glavni dionički indeksi dan zaključili u minusu

Bionic
Reading

U utorak je na Zagrebačkoj burzi vladalo negativno raspoloženje među investitorima, svi glavni dionički indeksi su dan zaključili s negativnim predznakom, dok se likvidnost gotovo udvostručila u odnosu na dan prije.

Indeks CROBEX te njegova uža inačica indeks CROBEX10 su izgubili 0,5 posto na vrijednosti, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus oslabio 0,2 posto. Sektorski indeksi su imali mješovite izvedbe, pri čemu su u crvenom zaključili indeksi turističkog i prehrambenog sektora, oba s padom od 0,5 posto, dok je dobitnike predvodio indeks sektora industrije, s blagim rastom od 0,3 posto.

Ukupno je protrgovano oko 621 tisuća eura, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice Ericsson Nikola Tesle, s prometom od 115 tisuća eura i nepromijenjenom cijenom od 212 eura. Među aktivnija izdanja se svrstala i dionica Končara, koja je na prometu od 85 tisuća eura izgubila 0,8 posto na vrijednosti, a prati je dionica Zagrebačke banke, s prometom od 75 tisuća eura i padom cijene od 0,3 posto.

Titula gubitnika dana je pripala dionici ZAIF Breza, čija je cijena potonula 3,3 posto, unatoč objavi prijedloga dividende u iznosu od 0,50 eura po dionici. Loš dan su imale i povlaštene dionice Končar D&ST, koje su izgubile 2,8 posto na vrijednosti, te dionice Valamar Riviere, koje su oslabile 1,9 posto.

Na strani dobitnika, od aktivnijih izdanja izdvojile su se dionice Auto Hrvatske te Spana, čije su cijene porasle redom 3,1 posto i  0,7 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +16,26%  28,60

Gubitnik dana ZAIF Breza -3,33%   11,60

CROBEX  -0,48%  2.817,97