tržište kapitala

Zagrebačka burza: Likvidnost porasla, indeksi zaključili u crvenom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u četvrtak svjedočilo negativnim kretanjima dioničkih indeksa, dok je likvidnost živnula na krilima blok trgovanja. Indeks CROBEX te širi tržišni indeks CROBEXplus su oslabili 0,2 posto, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 0,3 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa u zelenom je zaključio jedino indeks sektora industrije, i to s blagim rastom od 0,1 posto, dok je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora, koji je potonuo 0,8 posto

Ukupno je protrgovano oko 1,7 milijuna eura, pri čemu je 576 tisuća eura prikupljeno u blok trgovanju redovnom dionicom Končar D&ST, te dodatnih 285 tisuća eura u blok transakciji dionicom Atlantic Grupe.

U redovnom trgovanju najviše se trgovalo dionicama Ericsson Nikola Tesle, koje su na prometu od 204 tisuće eura potonule 1 posto. Slijede ih dionice Valamar Riviere s prometom od 179 tisuća eura i padom cijene od 0,8 posto, a među aktivnija izdanja se ugurala i dionica Arena Hospitality Grupe, koja je na prometu od 96 tisuća eura potonula 1,8 posto, unatoč objavi dva protuprijedloga na Glavnu skupštinu, kojim dioničari PBZ Croatia osiguranje i Allianz ZB predlažu isplate dividende u iznosima od redom 1,65 eura te 1,19 eura po dionici, što je znatno više u odnosu na predloženih 0,75 eura od strane kompanije.

Titulu gubitnika dana je ipak pokupila dionica Adriatic Osiguranja, koja je izgubila 6,8 posto na vrijednosti, a loš dan su imale i dionice Luke Rijeke i Zagrebačke banke , koje su oslabile redom 4,2 posto i 1,1 posto. Među gubitnicima se našla i dionica Končara, s padom cijene od 0,8 posto, iako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila koncentraciju društva kćeri Končar – Ulaganja nad Naprednim energetskim rješenjima d.o.o. i nad Dalekovodom d.d.

S druge strane, dionice Hrvatske poštanske banke su porasle 3,7 posto, dok su dionice Lošinjske plovidbe i Končar D&ST ojačale redom 3,5 posto i 2,1 posto.

Dobitnik dana: Hrvatska poštanska banka +3,67% 226,00

Gubitnik dana: Adriatic osiguranje -6,80% 480,00

CROBEX: -0,23% 2.811,12