UVOĐENJE EURA

Vujčić: Kuna je sjajno odradila svoj posao

30.05.2019 u 19:23

Bionic
Reading

Iako je kuna 25 godina dobro 'stajala', čini se da bi mogla u mirovinu do tridesete. Naime, sve češće spominje se uvođenje eura, a više o toj temi za RTL Danas govorio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Prije četvrt stoljeća na Dan državnosti, koji se tada slavio na 30. svibnja, stvorena je kuna. Službenom hrvatskom valutom postala je tek iz trećeg pokušaja.

Dosad smo promijenili tri valute. Od osamostaljenja smo imali privremenu valutu koja se zvala hrvatski dinar. I vjerojatno nema mnogo onih koji su znali da je kuna zapravo trebala biti kruna, a lipa banica.

A dio te povijesti prikazan je na izložbi u Arheološkom muzeju posvećenoj upravo našoj zvijezdi - kuni.

"Počeo sam raditi već krajem 1997. i moram reći da smo tad dosta intervenirali da sačuvamo stabilnost kune. Posebno početkom 21. stoljeća, kad smo imali krizu. Danas je mnogo bolje jer branimo kunu da ne ojača", kazao je Vujčić za RTL Danas.

Uistinu, kuna je jedna od najstabilnijih valuta, u odnosu na drugu valutu, kad se gleda ta politika.

"Da, to je uvijek bio naš cilj, prvenstveno jer kod nas je jako puno duga denominirano u euru i bilo koje prejako slabljenje kune značilo bi veći dug za stanovništvo, poduzeća i državi. Istovremeno, nismo željeli ni da kuna ojača da se našteti izvozu."

  • +17
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Klizimo prema euru, ne zna se hoće li kuna doživjeti trideseti rođendan.

"Spreman sam slaviti 29. i 30. rođendan. Kuna je sjajno odradila svoj posao i siguran sam da će ga nastaviti sjajno raditi. A euro polako dolazi, pripremamo se za njega i ulazimo u veliku obitelj europskih država koja koristi tu valutu", tvrdi Vujčić pa se osvrće i na rast BDP-a:

"Vidjeli smo da je ulazak u Europsku uniju bio dobar za Hrvatsku. Najviše su rasle investicije u odnosu na predviđanja u prvom kvartalu, drugo je osobna potrošnja, rastu plaće i nezaposlenost je sve manja. Ali, trebamo raditi na tome da privučemo investicije i pokušamo održati što više stope rasta", zaključio je Vujčić