prilika za ulaganje

Vodeći domaći proizvođač masivnog namještaja uskoro izlazi na burzu: Donosimo poslovni profil Spin Valisa

06.09.2021 u 17:57

Bionic
Reading

Nakon dugog sušnog razdoblja, obilježenog povlačenjem brojnih dionica s kotacija, u posljednje dvije godine na Zagrebačkoj burzi zaredale su javne ponude i uvrštenja novih izdanja. Među pridošlicama je i požeški Spin Valis, kojemu je Hanfa prošli tjedan odobrila uvrštenje na redovno tržište Zagrebačke burze

Riječ je o jednom od vodećih hrvatskih proizvođača namještaja s dugogodišnjom tradicijom. Spin Valis grupa, koju uz matično društvo Spin Valis čine dva društva kćeri - Valis Fagus d.o.o. i Spin Valis International d.o.o. - zapošljava oko 450 radnika i najveći je poslodavac u drvno-prerađivačkoj industriji u Požeško-slavonskoj županiji.

Zahvaljujući izvrsnosti i kvaliteti, Spin Valis plasira više od 80 posto proizvoda na inozemno tržište, i to u tridesetak zemalja. Glavna tržišta su im Njemačka, Austrija, Nizozemska, Belgija i Francuska, ali dio asortimana odlazi i u Kinu. Najpoznatiji su po izradi masivnog namještaja od hrasta i bukve.

U tome su jedan od najvećih proizvođača u Hrvatskoj. Imaju široku strukturu proizvoda, od malih i velikih stolova i stolica do komoda, vitrina i garnitura, isključivo po narudžbama inozemnih i domaćih kupaca.

Odluku o izlasku na burzu donijeli su dioničari na skupštini društva u listopadu 2020. kako bi omogućili trgovanje dionicama i povećali transparentnost poslovanja kompanije. Inače, Spin Valis ima oko 80 dioničara, a više od polovice dionica drže vodeći menadžeri.

Najveći suvlasnik je član Uprave Zdravko Jelčić s udjelom od 19,59 posto. Slijedi član Uprave Miljenko Katranček s 18,14 posto, a treći je predsjednik Uprave Marko Žmire sa 16,22 posto. Među 10 najvećih dioničara još su Vinko Pisarović (14 posto), Zvonimir Vukadin (6,87 posto), Vlatka Žmire (3,79 posto), Podravska banka (2,83 posto), Siniša Brajčić (2,34 posto), Ivica Šarić (1,61 posto) i Stevo Radulović (1,14 posto).

Dionice oznake SPNV-R-A bit će uvrštene u segment redovitog tržišta. Izdane su na ime i u nematerijaliziranom obliku, nominalnog iznosa od 440 kuna po dionici, a ukupnog nominalnog iznosa od 28,9 milijuna kuna.

'Nije nam cilj prodaja tvrtke, nego su nam ciljevi pronalaženje strateškog partnera, postati vidljiviji, biti transparentniji, objavljivati više informacija o poslovanju... Dakle sve ono što donosi uvrštenje na burzu i poslovanje po burzovnim pravilima. Spin Valis je dioničko društvo, a svaki naš dioničar može trgovati dionicama', poručio je najveći pojedinačni dioničar i dugogodišnji predsjednik, a sada član Uprave Zdravko Jelčić povodom uvrštenja dionica na burzu.

Što se tiče potencijalnih ulagača, Jelčić pojašnjava da je cilj privući strateške partnere iz drvoprerađivačkog sektora.

  • +2
Spin Valis Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL

'Poželjni su nam partneri iz branše, oni koji će s nama razvijati Spin Valis grupu, koji će donijeti novu vrijednost i osnažiti kompaniju, otvarati nova tržišta i nove mogućnosti. Ne želimo imati špekulativne investitore jer je naš strateški cilj jačati tvrtku i osuvremeniti poslovanje', izjavio je Jelčić za Jutarnji list.

Među potencijalnim strateškim ulagačima spominje se Darko Pervan, jedan od najaktivnijih investitora u hrvatskoj drvnoj industriji, koji je nedavno preuzeo vinkovačku Spačvu od fonda Quaestus Private Equity. Jelčić otkriva da je na Pervanov poziv prije dvije godine bio njegov gost u Švedskoj te da su razgovarali i o suradnji, ali je nisu konkretizirali.

Spin Valis posljednjih godina bilježi kontinuiran rast prihoda i dobiti. Pozitivan trend nije poremetila ni koronakriza te je Grupa u 2020. godini povećala ukupne prihode za 2,7 posto, na 163,3 milijuna kuna, i postigla rekordnu dobit od 6,4 milijuna kuna.

U kompaniji je u tijeku investicijski ciklus vrijedan više od 30 milijuna eura u modernizaciju poslovanja i podizanje energetske učinkovitosti. Najveća ulaganja usmjerena su u istraživačko-razvojnu infrastrukturu i razvoj novih, inovativnih modela namještaja.

U sklopu jačanja energetske učinkovitosti potkraj prošle godine dovršen je projekt Kogeneracije 2 s LED rasvjetom i elektranom, vrijedan oko pet milijuna eura.

Prospekt za uvrštenje Spin Valisa peti je odobren prospekt uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu od početka ove godine, odnosno 11. od početka 2020., što svjedoči o kontinuiranom porastu interesa društava za izlazak na uređeno tržište kapitala.