Program ruralnog razvoja

Voćarima, povrćarima, stočarima i peradarima 112,1 milijun kuna bespovratnih potpora

23.04.2019 u 15:49

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u utorak 21 ugovor za ulaganja u sektoru voća, povrća, stočarstva i peradarstva, za što su kroz Program ruralnog razvoja osigurane potpore u iznosu od 112,1 milijun kuna

Ukupan iznos bespovratne potpore koji će se dodijeliti kroz ovaj 21 ugovor je 112,1 milijun kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja 229,66 milijuna kuna.

Od ukupno 21 ugovora koji su dodijeljeni njih 13 se odnosi na projekte u sektoru voća i povrća, a osam na projekte u sektoru stočarstva i peradarstva.

Riječ je o projektima koji su zadovoljili uvjete natječaja za mjeru 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva namijenjenog isključivo sektoru voća i povrća te sektoru stočarstva i peradarstva. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iz ovog natječaja je iznosio 400 milijuna kuna.

Vrijednost potpore po projektu iznosi od 5.000 eura do milijun eura, dok je najviša vrijednost potpore po projektu za početnike 100.000 eura. Intenzitet potpore je najviše 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a za mlade poljoprivrednike intenzitet potpore se uvećava za 20 posto.

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo kako je mjera 4.1.1. najbitnija za hrvatsku poljoprivredu, jer je namijenjena gradnji novih farmi, plastenika, hladnjača i svim ostalim projektima bitnim za poljoprivrednike.

Velike investicije, podizanje proizvodnje, podizanje konkurentnosti je ono što hrvatskoj poljoprivredi uistinu treba, rekao je Tolušić.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Po podacima koje je iznio, u prethodna četiri natječaja za mjeru 4.1.1. ugovoreno je 908 projekata s ukupnim iznosom potpore od 1,64 milijarde kuna i iznosom prihvatljivih ulaganja od 2,61 milijardi kuna.

"Ne možemo dobiti ozbiljne rezultate ni u statistici ni u ozbiljnoj proizvodnji bez ulaganja", rekao je Tolušić, dodajući da hrvatska proizvodnja ima potencijala, jer da nema ne bi se nitko javljao na natječaje.

Ministra veseli i veliki interes za natječaje koji su namijenjeni sektoru stočarstva.

Najavio je i kako se pregovara s Europskom komisijom da se poveća alokacija, koja sada iznosi 400 milijuna kuna.   

"Novih natječaja će biti, novaca će biti i slobodno možete planirati nove investicije", poručio je. 

Na natječaj su se mogle javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, pri čemu mladi poljoprivrednici mogu biti upisani u Upisnik poljoprivrednika i kraće, te proizvođačke organizacije.