ŠTRAJKOM PROTIV ŠTEDNJE

Vlada i sindikati po drugi put ulaze u 'ring'

22.11.2012 u 09:49

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održat će se danas drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama

Prvi je sastanak pregovaračkih odbora održan 16. studenoga i time su počeli pregovori o sklapanju novog TKU-a, a nakon što je Vlada otkazala postojeći TKU, koji se sada nalazi u produženoj primjeni koja će vrijediti do 21. prosinca.

Vlada sindikatima javnih službi nudi isti model kolektivnog ugovora kakav je ranije potpisala sa sindikatima državnih službi - sličan ili potpuno jednak TKU koji bi regulirao temeljne odnose u sustavu plaća i cijeni rada u iduće četiri godine, a dodao bi se aneks po kojem bi javni službenici u ovoj i idućoj godini ostali bez božićnice, regresa, jubilarne nagradebile bi za polovicu manje, te bi se smanjile naknade za prijevoz.

Dio sindikata je već ljetos prihvatio Vladinu ponudu tijekom pregovora o izmjenama postojećeg TKU-a, a četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata (znanosti, prosvjete i medicinskih sestara) ranije su najavili da ni sada neće prihvatiti Vladinu ponudu već će se protiv smanjenja materijalnih prava boriti prosvjedima, štrajkovima i sudskim tužbama.