naftna industrija

Visoke cijene nafte i plina poduprle MOL-ove rezultate u 2021., prihod porastao za gotovo 50 posto

18.02.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o snažnom rastu prihoda i dobiti u 2021. godini zahvaljujući visokim cijenama nafte i plina i oporavku potražnje od pandemijske krize

Ukupni operativni prihod grupe porastao je u prošloj godini 47 posto, na 5.992 milijarde forinti (19,1 milijardu dolara).

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), uvećana je 72 posto, nadmašivši očekivanja i dosegnuvši najvišu razinu otkada je mađarska kompanija počela poslovati, od 3,53 milijarde dolara.

Procjenjivali su da će iznositi 3,2 milijarde dolara.

Vlasnica INA-e zaključila je prošlu godinu s neto dobiti od 526,13 milijardi forinti. U 2020. poslovala je s neto gubitkom od 18,32 milijarde forinti.

Operativna dobit više je nego udeveterostručena, na 612,9 milijardi forinti.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA prilagođena za promjene u vrijednosti zaliha bila je dvostruko veća nego u 2020., poskočivši na 1,49 milijardi dolara, potaknuta rafinerijskim maržama i dobrim rezultatom u poslovanju s petrokemikalijama.

Cijene nafte porasle su lani na londonskom tržištu 70 posto, a cijene plina bile su na fizičkom tržištu veće tri i pol puta nego u 2020., što je MOL-ovom odjelu istraživanja i proizvodnje donijelo dvostruko veću prilagođenu EBITDA, od 1,55 milijardi dolara, pokazuje prezentacija.

Mađarska kompanija ističe u tom dijelu poslovanja jednokratnu rezervaciju od 13 milijuna dolara, povezanu s oštećenjem platforme Ivana u Hrvatskoj.

Proizvodnja nafte i plina smanjena je prošle godine 8,3 posto, na 110 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno, a u ovoj bi se godini zbog umjerenog prirodnog pada u srednjoj Europi i Velikoj Britaniji trebala spustiti na 105 tisuća barela dnevno.

Kompanija je snizila procjenu ovogodišnje čiste CCS EBITDA s 3,2 milijardi na 2,8 milijardi dolara.

„Očekujemo da će vanjsko okruženje ostati nestabilno i nepredvidivo u 2022. U takvom makro okruženju očekujemo da će MOL-ova EBITDA ove godine dosegnuti ili čak premašiti 2,8 milijardi dolara", istaknuo je u priopćenju predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernádi.

Kapitalna potrošnja povećana je lani 9,2 posto, na 1,54 milijarde dolara, ali je bila manja no što su u MOL-u bili najavili, ciljajući na 1,7 milijardi dolara. U ovoj godini trebala bi porasti na 1,7 do 1,8 milijardi dolara, najavljuju.