NA 16 LOKACIJA

Više nema ručnog potvrđivanja svake palete: Stotinjak dronova noću pomaže radnicima u Ikei

24.03.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Švedska tvrtka za prodaju namještaja Ikea koristi stotinjak dronova koji broje zalihe u skladištima čime osiguravaju njihovu točnost, ali dostupnost proizvoda na web ili fizičkoj trgovini. Dronovi se koriste na 16 lokacija, među ostalim i u Hrvatskoj u Rugvici

Prije dvije godine Ingka Group i tim za razvoj opskrbnog lanca u Inter IKea Grupiu, zajedno s Verityjem, dobavljačem sustava dronova za zatvorene prostore, započeli su s razvojem potpuno autonomnog rješenja za dronove za praćenje zaliha i poboljšanje dobrobiti svojih zaposlenika.

Kao rezultat toga, stotinu prometnih dronova sada radi tijekom neradnog vremena, odnosno noću, kako bi poboljšali točnost zaliha i osigurali dostupnost proizvoda za online ili fizičku maloprodaju. Ovo rješenje podržava ergonomičnije radno mjesto za Ikea suradnike jer više ne moraju ručno potvrđivati ​​svaku paletu.

Ikea se prvi put udružila s tvrtkom za izradu dronova Verity 2020. godine kako bi postavila dronove u Švicarskoj, ali sada tvrtka kaže da rade na oko 16 lokacija diljem Belgije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije i Nizozemske. Švedski div namještaja kaže da dronovi pomažu u poboljšanju točnosti dostupnosti proizvoda i također štede zaposlenike ručnog brojanja zaliha.

Verity, koja se specijalizirala za izradu samoletećih dronova za skladišta, pa čak i koncerte, osnovao je Raffaello D’Andrea, jedan od tvoraca Kiva Systemsa ili onoga što se danas zove Amazon Robotics. Dronovi rade tako da polijeću sa stanice za punjenje, a zatim idu do svake palete u skladištu kako bi snimili slike, videozapise i 3D dubinska skeniranja predmeta. Nakon što je posao obavljen, dronovi se vraćaju na svoje stanice za punjenje kako bi preuzeli prikupljene podatke. Dronovi ne samo da broje zalihe, već i pomažu zaposlenicima da utvrde nedostaje li nešto ili je na krivom mjestu.

Ovo nije jedino visokotehnološko rješenje koje je Ikea koristila za pojednostavljenje rada u svojim skladištima. U svojoj trgovini u Covini, u Kaliforniji, Ikea koristi automatizirani sustav koji je 'eliminirao' većinu viličara kako bi se zadržalo više artikala na zalihama. Ikea je također eksperimentirala s automatiziranim skladištem u Hrvatskoj gdje 'mali roboti na daljinsko upravljanje' preuzimaju kante s proizvodima tvrtke i dostavljaju ih zaposlenicima tijekom ispunjavanja narudžbi.