ogromna količina padalina

[VIDEO] Bujica u Nacionalnom parku Paklenica odnijela stazu staru 90 godina, ravnateljica u čudu: 'Ovako nešto nama je do sada nepoznato'

18.11.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Ekstremna količina oborina je tijekom poslijepodneva i noći sa srijede na četvrtak (17. i 18. studenog) pogodila područje Nacionalnog parka 'Paklenica'. Naime, bujične vode su tijekom večeri prouzročile goleme šteta u hrvatskom prirodnom biseru, a tijekom nekoliko sati na ovom lokalitetu palo je čak 150 litara kiše po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas

Taj prirodni ekstrem neugodno je iznenadio ravnateljicu Nacionalnog parka "Paklenica" Nataliju Andačić. Kazala jeda ona još nije doživjela ovakve vremenske neprilike unutar "Paklenice".

Izvor: tportal.hr / Autor: Dalmacija danas

'Sa srijede na četvrtak je pala ogromna količina oborina na ovom području i došlo je do određenih šteta na lokalitetu Nacionalnog parka Paklenica. Naime, kroz park prolazi potok Velika Paklenica i on je jako nabujao i izlio se iz korita na više dijelova. Zbog toga je došlo do većih oštećenja na pješačkim stazama unutar parka', otkrila je za Dalmaciju Danas.

Veli da će se u narednom tjednu pristupiti sanaciji oštećenog područja nacionalnog parka.

'Utvrđivali smo štetu i pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći. No, sada je još uvijek kiša i velika bujica, pa ne možemo adekvatno reagirati na ove ekstremne vremenske neprilike. Tijekom sljedećeg tjedna ćemo pristupiti sanaciji i obnovi oštećenih pješačkih staza', ustvrdila je Andačić.

Ne može sa sigurnošću potvrditi razinu nastale štete, no veliki problem u cijelo priči je oštećenje vrijedne pješačke staze stare više od 90 godina.

'Ne mogu vam konkretno reći kolika je šteta. Na pojedinim dijelovima je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina. Problem je što će se prilikom sanacije trebati ručno nositi materijal jer su na tom području strogo zabranjena vozila i ne smije se prometovati', rekla je te je nadodala:

'Staza je jako stara i vrijedna, a ovakav vremenski ekstrem još nismo doživjeli. Ovako nešto nama je do sada nepoznato', zaključila je.