REBReNDIRANJE monarhije

Veliku Britaniju nakon smrti kraljice Elizabete II. čekaju brojne promjene, od himne do poštanskih marki i novčanica. Koliko će sve to koštati?

25.09.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Veliku Britaniju nakon smrti kraljice Elizabete II., a uslijed stupanja na prijestolje kralja Charlesa III., čekaju velike promjene. One se, osim na himnu, monograme (kraljevske 'šifre'), poštanske marke te novčanice i kovanice značajno odnose na 600 omiljenih brendova kraljice koji će, ako ih novi kralj ne odobri, morati ukloniti njezin 'kraljevski pečat' u roku od dvije godine

Novo lice na novčanicama i poštanskim markama tek je početak. U optjecaju je 29 milijardi britanskih kovanica s likom kraljice i na svima ona gleda desno. Od vladavine Charlesa II. u 17. stoljeću novi kraljevi i kraljice bili su okrenuti u suprotnom smjeru od svojih prethodnika na kovanicama, s izuzetkom Edwarda VIII., koji je radije gledao lijevo. Osim ako novi kralj ne izrazi drugačiju želju, gledat će lijevo. 'Troškovi monarhije, koji su značajni, dolaze s tekućim troškovima koji bi se trebali obuzdati, a ne obuzdavaju se', rekao je Norman Baker, bivši vladin ministar i autor knjige 'Što kraljevska obitelj ne želi da znate'. Drugim riječima, sve je već toliko skupo da zamjena jedne kraljevske obitelji drugom nije velika investicija.

Mauro F. Guillén, dekan na Cambridge Judge Business School, rekao je da je proizvodnja kovanica bila skuplja od one novčanica jer su bile izdržljivije. Proizvodnju novih novčića procijenio je na oko 600 milijuna dolara, ali je primijetio da će biti potrebno nekoliko godina da se postupno ukinu stariji novčići, a ukupan iznos toga procesa mogao bi značajno oscilirati, upozorio je. Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja, a stare kovanice i novčanice ostat će u optjecaju dok se s vremenom ne zamijene. Tijekom duge Elizabetine vladavine na kovanicama se koristilo pet njezinih portreta, piše The New York Times.

  • +51
Pogreb kraljice Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

Royal Mail Group još nije objavio plan za marke kralja Charlesa III., a i one s likom kraljice Elizabete II. još uvijek vrijede. Nije neuobičajeno naići ni na poštanske sandučiće ukrašene monogramima (kraljevskim 'šiframa') monarha koji su služili davno prije kraljice Elizabete II., a ima ih i na policijskim uniformama. Oko 115.500 poštanskih sandučića nalazi se diljem Britanije, a 61,4 posto njih, koji datiraju iz vremena vladavine kraljice Viktorije, nosi monograme kraljice Elizabete II. Svi poštanski sandučići i oni koji su već u proizvodnji s pečatima kraljice Elizabete II ostat će netaknuti, stoji na web stranici službe. Međutim kad se napravi novi poštanski sandučić, on će nositi oznaku kralja Charlesa III, a troškovi su, tvrde stručnjaci, gotovo zanemarivi.

U optjecaju se nalazi više od 4,7 milijardi novčanica Bank of England u vrijednosti od oko 82 milijarde funti. Kraljica Elizabeta II bila je prva monarhinja koja se pojavila na novčanicama Bank of England 1960. godine, a iz banke su izvijestili 'da će sadašnje novčanice s likom Njezina Veličanstva i dalje biti zakonsko sredstvo plaćanja'. Kraljica se pojavljuje i na novčanicama u Kanadi, kovanicama na Novom Zelandu te novcu središnje banke Istočnih Kariba. Trošak stvaranja novih kalupa zbog ustoličenja kralja Charlesa III. bio bi 'relativno zanemariv', rekao je Guillén, procijenivši da će postupno ukidanje valute s likom kraljice Elizabete II. trajati dvije do četiri godine, piše The New York Times.

  • +23
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Različite tvrtke kao što su Heinz i Burberry koriste grb kraljice Elizabete II. na bocama kečapa i kaputima, ali to će se promijeniti. Da bi imala pravo na korištenje kraljevskog grba, tvrtka mora pružati proizvode i usluge kraljevskoj obitelji najmanje pet od posljednjih sedam godina. Više od 600 poduzeća, uključujući Barbour, Command Pest Control i Swarovski, trenutno imaju odobrenja koja je izdala kraljica Elizabeta II. Sada, kada je kraljica preminula, tvrtke poput Heinza smiju koristiti grb dvije godine. Nakon što prođe to razdoblje, Heinz mora ažurirati boce kečapa koje cirkuliraju u Britaniji, iako to možda i nije značajan trošak. 'Ne govorimo o promjeni kečapa', rekao je gospodin Guillén. 'Govorimo o promjeni vrlo, vrlo malog, sićušnog dijela pakiranja', pojasnio je, piše The New York Times.

Tržišni učinak kraljičine smrti vidi se i na drugoj, neslužbenoj robi. Silk Road Bazaar, naprimjer, izrađuje ukrase od filca za anglofile te ih prodaje na Etsyju i veleprodajnim klijentima. Njegov dizajn uključuje kraljicu Elizabetu II., narančastog i bijelog korgija, Big Ben, a sada i kralja Charlesa III. i njegovu suprugu Camillu. U kolovozu je Silk Road Bazaar prodao na Etsyju samo tri ukrasa kraljice Elizabete II i jedan tadašnjeg princa Charlesa, rekao je Andrew Kuschner, osnivač tvrtke. Međutim do ovog mjeseca prodano je 60 ukrasa kraljice Elizabete II. i osam ukrasa kralja Charlesa III.