problem je kina

Velika ekološka laž: Solarni paneli proizvode pet puta više CO2 nego što se mislilo!?

03.08.2023 u 22:47

Bionic
Reading

Solarni fotonaponski paneli (PV) ispuštaju pet puta više ugljičnog dioksida nego što se dosad mislilo, tvrdi talijanski istraživač Enrico Mariutti

Ecoinvent, organizacija sa sjedištem u Švicarskoj koja pruža podatke o okolišnom otisku proizvoda, na koje se oslanjaju glabalne institucije kao što su UN-ov Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA), ne uključuje, upozorava Mariutti, podatke iz kineske PV industrije, piše EnergyPortal.eu.

IPCC tvrdi da solarni PV emitira 20 do 40 grama ugljičnog dioksida po kilovatsatu, ali Mariuttijevo istraživanje sugerira da je broj bliži 170 do 250 grama, ovisno o mješavini energije koja se koristi u proizvodnji PV-a.

Talijanski istraživač iznio je te tvrdnje nakon što je pronašao bazu podataka koju svjetske institucije koriste za izračun globalnih projekcija ugljičnog otiska izostavljajući emisije iz Kine, koja proizvodi 80 posto solarnih panela u svijetu.

Poznato je da Kina koristi postrojenja na ugljen u proizvodnji panela, što je snizilo cijenu tehnologije za SAD i druge zapadne zemlje.

Oslanjanje na pogrešne podatke ima implikacije na politike smanjenja ugljika. Procjenjuje se da su solarne instalacije u EU-u izgrađene 2022. godine imale podcijenjene emisije za 5,4 do 7,6 milijuna metričkih tona, što je jednako dodavanju milijuna automobila na ceste. Procjene IPCC-a u vezi s intenzitetom ugljika solarnih PV-a, koje su izvedene iz pogrešnih pretpostavki, također mogu biti netočne.

  • +21
Solarne ploče Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Unatoč ovim problemima, Europa gomila kineske solarne ploče, s procijenjenom vrijednošću od 7 milijardi eura panela (40 gigavata kapaciteta) u skladištu. Sve veće zalihe predstavljaju rizik od ovisnosti o Kini za solarne panele, slično oslanjanju Europe na Rusiju za opskrbu prirodnim plinom.