zaustavljanje proboja

Važna informacija za svinjogojce: Evo kako se boriti protiv virusa svinjske kuge

31.07.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Pripremljeni su edukativni i informativni materijali te je otvorena telefonska linija za informacije o afričkoj svinjskoj kugi, s ciljem sprječavanja prodora ASK-a na područje Osječko-baranjske županije (OBŽ).

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) otvorena je telefonska linija 099 4392 507 na kojoj se građani mogu informirati o načinima sprječavanja širenja ASK-a.

Edukativni materijali o ASK-u do kraja tjedna trebali bi biti dostavljeni gradonačelnicima i načelnicima općina kako bi ih mogli razdijeliti, poručio je u ponedjeljak Osječko-baranjski župan Ivan Anušić na sastanku s čelnicima jedinica lokalne samouprave i predstavnicima institucija koje sudjeluju u borbi protiv ASK-a.

Afrička svinjska kuga pojavila u Vukovarsko-srijemskoj krajem lipnja, a Osječko-baranjska županije uspjela se zasad obraniti od prodora virusa.

"Bez učinkovitih i snažnih mjera koje se moraju odmah poduzeti, nažalost nećemo moći spasiti svinjski fond na našem području", rekao je Anušić i podsjetio da se 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i svinjskih proizvoda odvija u Osječko-baranjskoj županiji.

"Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5.500 gospodarstava živi od svinjogojstva koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije nego čitavog istoka Hrvatske", istaknuo je.

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić rekla je da su stručnjaci Agencije na raspolaganju gradonačelnicima i načelnicima za edukaciju, jer proizvođači i uzgajivači još uvijek imaju jako puno pitanja i nedoumica.

"Pripremili smo letak s pitanjima i odgovorima kroz tri seta, informacije se odnose na samu bolest i odgovore zašto se mora postupati upravo ovako kako se postupa", rekla je Sokolić.

Ustvrdila je da proizvođači mogu "vrlo lako" iz biosigurnosne kategorije 1 i 2, uz manje preinake, prijeći u kategoriju tri, u kojoj će biti puno zaštićeniji.

Prelazak iz kategorija 1 i 2 u više kategorije podrazumijeva podizanje ograda oko gospodarstava i uvođenje dezinfekcijskih barijera, odnosno kontrola ulaska u gospodarske objekte, osiguravanje prehrane i nošenje zaštitne odjeće u gospodarstvima sa stotinu i više svinja.

  • +7
Ministrica Vučković posjetila Županju zbog afričke svinjske kuge Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Prema njezinim riječima situacija je vrlo ozbiljna i s informacijama je nužno doći do svakog pojedinog proizvođača jer se još uvijek može zaštititi svinjogojska proizvodnja na području Osječko-baranjske županije.

U kontroli afričke svinjske kuge izuzetno je važna kategorizacija gospodarstava koju provode veterinari i cilj je da što više njih prijeđe iz kategorije 2 u kategoriju 3 koja znači potpuno ispunjavanje biosigurnosnih mjera, rekao je savjetnik ravnateljice HAPIH-a za stočarstvo Davor Pašalić.

No, kaže kako situacija tu nije najbolja, jer prema zadnjim informacijama od 75.000 gospodarstava koja drže svinje u Hrvatskoj 22.000 je u kategoriji 1, a to su gospodarstva koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti, a 38.000 u kategoriji 2 - gospodarstva koja djelomično udovoljavaju tim uvjetima.