ZBOG DRŽAVNE POMOĆI

Varteks mora otkriti tko se krije iza skrbničkih računa

Bionic
Reading

Nadzorni odbor ima ovlast zatražiti od skrbnika imena skrivenih vlasnika, a to se mora učiniti kako bi država znala kome pomaže, poručuje sindikalista Svjetlana Šokčević

Uprava Varteksa i Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume (TOKG) dogovorile su suradnju na programu restrukturiranja koji mora biti gotov do kraja studenog.

Zoran Košćec
, predsjednik Uprave Varteksa kazao je Poslovnom dnevniku da je Uprava prihvatila sve zahtjeve Sindikata, no Nadzorni odbor Varteksa čeka najteži posao. 'Zbog pomoći Varteksu bitno je da NO raščisti vlasničku strukturu jer se oko 18 posto vlasnika skriva iza skrbničkih računa. NO ima ovlast zatražiti od skrbnika imena skrivenih vlasnika, a to se mora učiniti kako bi država znala kome pomaže.

Bivši ministri gospodarstva od 2005. nisu htjeli dati potpore MTČ-u jer je bila sporna vlasnička struktura', kaže Šokčević i dodaje: 'Vladini savjetnici za gospodarstvo poznaju prilike tekstilaca. Borislav Škegro je radio na projektima Varteksa, a Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević su s Ekonomskog instituta koji je surađivao na tekstilnoj strategiji'. Varteksova Uprava nije demantirala dogovor sa sindikatom, i poziva se na iskustvo da su uvijek uspijevali naći rješenje prihvatljivo za obje strane. No, Uprava će biti pritisnuta oprečnim zahtjevima sindikata i nekih dioničara. TOKG će zatražiti od Uprave, Zabe, Ministarstva gospodarstva i Vlade da u restrukturiranju, nakon otkaza radnicima Tivara zbog izostanka narudžbi javnih naručitelja, ne bude ukinuto nijedno radno mjesto.

Neki dioničari traže da Uprava smanji pritisak plaća na troškove na što navodno odlazi oko 50% svih troškova. Kako bi se oni prepolovili, teren za 1200 otkaza testira potpredsjednik NO-a Stjepan Igrec. On drži 7% dionica Varteksa, a pritisnut prijetnjom TOKG-a da će ga kazneno prijaviti, rekao je kako je šokantnim podatkom samo 'lobirao za pomoć Varteksu skretanjem pozornosti Vlade na provođenje usvojene strategije tekstilne industrije'. Marijan Mitrović, pravnik Varteksa i predsjednik Udruge malih dioničara, potvrdio je da je predsjednik NO-a u transportnoj tvrtki u suvlasništvu Igreca gdje je navodno 85% kapitala pod skrbničkim računom. Smatra da nije u sukobu interesa jer ne radi za Igreca, no nejasno je koga predstavlja u ATP Igrec transporti.