MJERE POMOĆI

Plenković: Što su trgovci dobili zauzvrat? Ništa! Kemijsku, što bi dobili?!

14.09.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade

'Ciljali smo mjere. Usmjerene su na umirovljenike, ugrožene kupce energenata, naše obitelji s djecom, na sve socijalno ugrožene... Mjere subvencija cijene plina i električne energije usmjerene su na sve građane', rekao je premijer.

'Ovo su mjere koje Hrvatska može iznijeti, a istovremeno ostvarivati investicijske ciljeve', kaže.

'Sljedeći put malo sjedite s onima na koje se odnose mjere da vidite kako reagiraju', poručio je Plenković novinarima.

'Kod nas postoje dobra volja i dobra namjera i dobri potezi. Oporba će reći da je ovo trebalo prije napraviti, da ne vjerujemo gospodarstvenicima... Mi nemamo taj pristup', istaknuo je.

Dodaje i kako je odlučeno napraviti dodatni pritisak na trgovačke lance u korist građana, ali i zamrznuti cijene nekih proizvoda koje ljudi moraju koristiti.

'Mislim da smo probrali proizvode koji se kupuju i često konzumiraju, to je bio kriterij. Nastojali smo se koncentrirati na ono što je primjereno. Najave velikih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuju da idemo u dobrom smjeru. Ove mjere bi trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije', mišljenja je premijer.

  • +6
Sjednica Vlade 14.9. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića o rastu mirovina. Milanović je rekao da mirovine nisu rasle, a to je laž, rekao je premijer. Ustvrdio je da je u medijskom prostoru 'hrpetina neistina'.

Na pitanje zašto se paketom mjera nije išlo prije sezone, premijer je rekao da odgovor leži u podacima o inflaciji iz kolovoza.

Na pitanje zašto sad trgovci mogu smanjiti cijene, a nisu mogli ranije, premijer kaže: 'Pitajte njih.' Na pitanje što su trgovci dobili zauzvrat, premijer odgovora: 'Što bi dobili trgovci za ovo? Ništa! Kemijsku, što bi dobili?!'

  • +13
Plenković daje izjavu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Istaknuo je da je Vlada limitirala maksimalnu cijenu, no da to ne znači da neće biti jeftinije cijene proizvoda.

Na pitanje do kada bi ovo snižavanje cijena moglo potrajati, Plenković kaže da ništa nije vječno.

Najavio je novi zakon o dječjem doplatku i inkluzivnom dodatku.

Komentirao je i slučaj ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji nije unio podatke o isplaćenim dividendama iz tvrtke Agroproteinka, čiji je suvlasnik, u imovinsku karticu.

'Imamo greške ministara zbog kojih će odgovarati pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Ta tema je trivijalna i ona može zanimati samo nekoga tko je u oporbi. Grlić Radman će popodne dati izjavu. Napravio je pogrešku, povrijedio je Zakon o sprečavanju sukobu interesa. On je to naslijedio od pokojnog oca. Sve što je imao tada je prijavio. Pogriješio je što nije ažurirao svoju karticu i tu je njegova greška. Razgovarao sam s njim. On osobno nikada nije utjecao na to da Agroproteinka ima poslove s državom. Ministar nije ukrao novac', izjavio je Plenković.