ANALIZA TPORTALA

Usporedili smo cijene goriva nakon novog vala poskupljenja, samo dvije zemlje u okruženju skuplje su od Hrvatske

08.03.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Vlada je jučer donijela dvije nove uredbe kojima je još jednom ograničen rast cijena goriva. Slične mjere obuzdavanja cijena koriste i druge europske zemlje. Provjerili smo kako nakon najnovijeg vala poskupljenja naftnih derivata stojimo u odnosu na zemlje iz okruženja

Novom uredbom Vlada je još jednom ograničila rast cijena goriva, a teret je ovoga puta podijeljen između distributera i države. Distributerska marža fiksirana je na 0,75 kuna po litri dizelskog i benzinskog goriva, a trošarina je smanjena za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Time je ograničen rast cijena benzina na 12,19 kuna, a dizela na 12,53 kune. Da nije bilo ove mjere, litra benzina koštala bi 13,28 kuna, a dizela 13,71 kunu.

I druge europske zemlje nastoje ograničiti rast cijena te posežu za različitim interventnim mjerama. Stoga su i razlike u cijenama relativno ograničene. Gorivo je u pravilu kod nas nešto skuplje nego u susjednim istočnim zemljama, a jeftinije u odnosu na zapadne države.

Prema podacima slovenskog servisa azms.si, nakon najnovijeg vala poskupljenja cijene u Hrvatskoj su među najvišima u okruženju. U usporedbi s osam najbližih zemalja, samo u Italiji i Njemačkoj potrošači plaćaju višu cijenu eurosupera 95 nego u Hrvatskoj. Dizel je pak skuplji u tri države - Italiji, Njemačkoj i Sloveniji.

Uvjerljivo najpovoljnije cijene trenutno ima Mađarska, u kojoj su cijene benzina i dizela zamrznute na 1,22 eura do 15. svibnja. Po osjetno jeftinije gorivo hrvatski građani mogu skočiti i susjednu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj mogu uštedjeti stotinjak kuna po spremniku.

S druge je strane gorivo najskuplje u Njemačkoj, u kojoj su cijene benzina i dizela ovoga tjedna premašila dva eura po litri.

  • +63
Gužve na benzinskim postajama diljem Hrvatske uoči poskupljenja Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 12,18 kunu po litri, što je za 81 lipu više nego jučer, dok je na postajama Tifona osnovni benzin još lipu skuplji i cijena mu je 12,19 kuna.

Tako za spremnik eurosupera 95 od 50 litara od danas na većini benzinskih postaja treba izdvojiti 609 kuna ili 40,50 kuna više nego jučer.

Nešto je veći porast cijene osnovnog eurodizela te on na većini postaja od danas košta 12,51 kunu po litri, a na postajama Tifona 12,53 kune. To je za 1,22, odnosno u slučaju Tifona 1,24 kune po litri više nego jučer, čime za spremnik od 50 litara treba izdvojiti 61 kunu više nego jučer.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Vladine uredbe odnose se na osnovne, odnosno naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel i plavi dizel), a ne i na derivate s dodatnim aditivima i benzine s više oktana, odnosno tzv. premium goriva, čije se cijene i dalje slobodno formiraju.