dugoročna štednja

Ulaganje u zlato - koliko se isplati i kako investirati?

04.04.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Ulaganje u zlato sve je popularniji način dugoročne štednje otporne na inflaciju, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini u Hrvatskoj kupljeno više od pet tona investicijskog zlata, što je dvostruko više nego prethodne godine

Investicijsko zlato dolazi u fizičkom obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika namijenjenih ulaganju, a takvo je zlato u potpunosti oslobođeno poreza, vrlo je likvidno te se u povijesti pokazalo kao vrlo isplativ oblik štednje i ulaganja.

Koliko je ulaganje u zlato isplativo?

Glavni razlog zbog kojeg je ulaganje u zlato sve popularnije je visoki prinos kojeg investitori i štediše očekuju. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina ukupno narasla za više od 450%, što je u prosjeku više od 8.5% godišnje. Usporedimo li to s drugim oblicima ulaganja, ali i sa štednjom u banci koja nosi mizerno niske kamatne stope, postaje jasno zašto se rastući broj štediša i investitora okreće upravo zlatu u potrazi za isplativim oblikom imovine.

Ulaganje u zlato u pravilu je dugoročna aktivnost, odnosno svojevrsna zamjena za bankovnu štednju koja je neisplativa zbog inflacije i niskih kamatnih stopa. Iako cijena zlata može varirati u kratkom roku, zadnjih je nekoliko desetljeća pokazalo kako je u dugom roku izražen trend rasta koji investitorima donosi značajan prinos. Taj je prinos od oko 8.5% godišnje u prosjeku bio značajno viši od prosječne stope inflacije u istom periodu pa se ulaganje u zlato smatra dobrom zaštitom štednje od inflacije.

Neoporeziva i likvidna imovina

Osim što se smatra zaštitom od inflacije, ulaganje u zlato je svojevrsna zaštita i od drugih nepovoljnih pojava kao što su ekonomske krize i recesije, krahovi banaka, ratovi i pandemije. Zlato nije moguće stvoriti ni iz čega pa je otporno na inflaciju zbog svoje ograničene količine, a njegova se vrijednost očuva kroz generacije. Poznati zlatni dukati s likom cara Franje Josipa i danas su na visokoj cijeni, dok papirnati novac iz tog razdoblja danas ne vrijedi gotovo ništa.

Investicijsko zlato jedan je od rijetkih oblika imovine koji je u potpunosti oslobođen svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. To znači da sva zarada od ulaganja u zlato ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Zlatne poluge i zlatnici također su i vrlo likvidna imovina što znači da ih je jako jednostavno zamijeniti za novac po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Ulagač nije ni na koji način vezan za trgovca kod kojeg je kupio zlato, već ga može prodati bilo gdje u svijetu, što pruža visoku dozu neovisnosti.

Na tržištu postoji širok izbor investicijskog zlata, bilo da se radi o zlatnim polugama ili o zlatnicima. Zlatne poluge dolaze u veličinama od jednog grama pa sve do jednog kilograma, tako da se za svakoga može pronaći ponešto, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Iako mnogi imaju krivo mišljenje kako je ulaganje u zlato rezervirano samo za najbogatije, prava je istina kako je u žuti plemeniti metal moguće ulagati i sa svega nekoliko stotina eura.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod nekog od ovlaštenih distributera, kao što je Centar Zlata. Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica koji u svom asortimanu ima proizvode švicarskih i njemačkih kovnica te austrijske državne kovnice Münze Österreich poznate po kovanju već spomenutih zlatnih dukata.

Sam proces ulaganja u zlato vrlo je brz i jednostavan - kupnju je moguće obaviti u nekoj od fizičkih poslovnica ili preko internetske trgovine, proizvodi su odmah dostupni, a kupovne i otkupne cijene jasno su naznačene na webshopu. Plaćanje je moguće izvršiti u gotovini (za iznose do 10.000 eura) ili bankovnom transakcijom, a Centar Zlata klijentima nudi više opcija preuzimanja kupljenog zlata. Preuzimanje je moguće odmah u poslovnici, moguća je 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja u pravilu stiže u roku dva radna dana ili pak pohrana u sefovima Centra Zlata koja je besplatna prvih godinu dana, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Ako imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije na telefon 01/3000 783 ili putem e-maila info@centarzlata.com, a ponudu zlatnih poluga i zlatnika možete pogledati klikom na link: investicijsko zlato.

Ovaj tekst služi isključivo za informiranje i educiranje te ga ne treba smatrati investicijskim savjetom.