OKUPILI SE ISPRED SUDA

Udruga Franak očekuje pozitivnu odluku Vrhovnog suda: 'Sve suprotno bilo bi moralno, pravno i ljudsko posrnuće sudaca'

13.12.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Aktivisti udruge Franak u utorak su ispred Vrhovnog suda, čiji Građanski odjel donosi pravno shvaćanje o pravima potrošača koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite na obeštećenje, poručili kako očekuju pozitivnu odluku Vrhovnog suda inače će potrošači biti oštećeni

Aktivist Franka Elvis Sudar je rekao novinarima da su se okupili ispred Vrhovnog suda jer su nakon svih godina borbe došli u samu završnicu, kada očekuju da Vrhovni sud odluči imaju li konvertirani pravo na obeštećenje i hoće li se potvrditi europska praksa ili će se dogoditi 'izdaja 55.000 hrvatskih obitelji'.

Njegov kolega Goran Aleksić rekao je da suci danas odgovaraju na vrlo jednostavno pitanje - jesu li potrošači koji su konvertirali kredite u švicarskim francima (CHF) u euro kredite izgubili pravni interes potraživati obeštećenje na temelju ništetnih ugovornih odredaba iz temeljnog CHF ugovora ili imaju i dalje pravo potraživati ono što su izgubili na temelju ništetnih ugovornih odredaba iz temeljnog CHF ugovora.

Nismo dobili preplaćene kamate, tečaj i zatezne kamate

Ponovno je argumentirao zbog čega imaju pravo na obeštećenje. 'Glavnica koja se dobila konverzijom veća je od glavnice kakva bi trebala biti na temelju izuzeća povećanja kamata i povećanja tečaja. Ta glavnica je veća otprilike 10 do 15 posto od glavnice na koju mi uistinu imamo pravo na temelju izuzeća ništetnih ugovornih odredaba', objasnio je Aleksić.

Rekao je da nisu dobili preplaćene kamate ni preplaćeni tečaj, a nisu dobili niti zatezne kamate na sve preplaćene iznose na koje imaju pravo. 'Ako ne dobijemo pravo na obeštećenje, bit ćemo oštećeni u odnosu na potrošače koji nisu konvertirali, a tužili su banku i dobili obeštećenje za otprilike 40 posto do 50 posto ukupne otplate banci. Dakle, ako ne dobijemo obeštećenje na kraju plaćamo 40 posto do 50 posto više banci', upozorio je Aleksić.

Dodao je kako ne znaju hoće li danas biti poznata odluka Građanskog odjela Vrhovnog suda jer je dosadašnja praksa bila da o takvim stvarima obavještavaju javnost u roku tri do pet dana nakon odluke.

'Međutim, ovo je uistinu veliki društveni i javni interes pa očekujem od Vrhovnog suda da nas danas obavijesti o odluci', rekao je Aleksić. Ako bi odluka Vrhovnog suda bila negativna to bi bilo, kako je rekao, 'moralno, pravno i ljudsko posrnuće sudaca' jer je neshvatljivo da nakon svih dokaza, argumenata i oduka suda EU-a odluče kontra potrošača.

Podsjetio je kako je sud EU-a odlučio već dva puta da potrošači s konverzijama u Mađarskoj i Poljskoj imaju prvo na obeštećenje i punu restituciju.

Matematika je u pitanju, a ne pravo

'U pitanju je matematika, a ne pravo, što je riješena stvar. Građanski odjel Vrhovnog suda treba konačno reći – prepuštamo odluku sudskim vještacima, koji moraju matematički utvrditi jesu li potrošači konverzijom obeštećeni', poručio je Aleksić.

Vrhovni sud osim o pravu na obeštećenja nakon konverzije treba odlučiti o još jednom pravnom pitanju – o ništetnosti cijelih CHF ugovora. Aleksić kaže da ti ugovori imaju ništetni glavni predmet – valutu kredita i cijenu, a to je kamata kredita. Napomenuo je kako je dosadašnja praksa Vrhovnog suda bila da u slučaju kad je samo cijena ništetna utvrđuje ništetnim cijeli ugovor.

'Iako ne bi trebalo biti nikakve dileme, četiri godine nakon pravomoćnosti kolektivne presude i dalje nemamo riješeno pitanje ništetnosti CHF ugovora', rekao je Aleksić i poručio kako očekuju da i to pitanje Vrhovni sud riješi u sljedećih pet do deset dana.