RASPRODAJA KOD SUSJEDA

U Srbiji na bubnju stotine firmi, Hrvati zainteresirani

17.09.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Srpska Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv u kojem je zainteresirane ulagače pozvala da do 15. rujna dostave pismo namjere za kupnju 502 poduzeća iz njezina portfelja. U Ministarstvu financija Srbije očekuju da će pronaći strateškog partnera za većinu tih kompanija koje koštaju porezne obveznike 750 milijuna eura godišnje, piše Al Jazeera Balkans

Dulje od 100 godina u Nišu su se proizvodile lokomotive. Kompanija MIN Vagonka je nekada proizvodila za Jugoslavensku željeznicu, a sad je u procesu restrukturiranja i čeka strateškog partnera.

'Teško je naći neku veliku firmu koja bi investirala jer to se obično događa u boljem periodu', ističe Ivica Radosavljević, direktor MIN-a Vagonka.

Kako piše Al Jazeera Balkans, ovo poduzeće je među preostale 502 državne kompanije kojima Agencija za privatizaciju traži kupca.

Natječaj za prodaju državnih kompanija završen je 15. rujna, a Agencija za privatizaciju će do kraja tjedna priopćiti kolika je bila zainteresiranost, kad stignu i ponude poslane poštom.

Srpski ministar financija zadovoljan je preliminarnim podacima.

'Očekujem da će neformalno biti još interesa i da ćemo dobiti dovoljno zainteresiranih da kompanije koje su dobre prežive i nastave s proizvodnjom, a da za ostale tražimo rješenje na drugoj strani, a to je stečajni postupak', ističe Dušan Vujović.

Restrukturiranje ili stečaj

Kompanije koje su i dalje u državnom vlasništvu i nalaze se u procesu restrukturiranja ili su u stečaju godišnje koštaju porezne obveznike Srbije gotovo 750 milijuna eura. U sklopu fiskalne konsolidacije srpska vlada je naložila prodaju svojih poduzeća uz nadu da će to smanjiti opterećenje budžeta.

'Očekujem značajno olakšanje za budžet. U prvom periodu će nam biti trošak preuzimanja nekih dugova i socijalni program biti najveći trošak, prema tome socijalni programi trebaju omogućiti svima koji ostanu bez posla u postojećim kompanijama da dobiju sredstva', dodaje ministar Vujović.

Među kompanijama koje se prodaju su Galenika, rudnici Resavica, Petrohemija, Jumko i Trajal, poduzeća čije su privatizacije bile neuspješne. Država se nada da će sada uspjeti pronaći strateškog partnera koji će obnoviti proizvodnju.

Ukoliko strateški partner bude zainteresiran za preuzimanje kompanije, srpska vlada se natječajem obavezuje da će preuzeti dugove koji do sada iznose blizu tri milijarde eura.

Ove 502 kompanije zapošljavaju gotovo 100.000 radnika.

Časopis Lider piše da je iz Hrvatske pristiglo 300 upita za kupnju srpskih tvrtki. U Agenciji ne kriju to da imaju kontakte s ponuditeljima iz Hrvatske, ali ne žele otkriti njihova imena. Naglašavaju da je do sada 40 hrvatskih poduzeća i fizičkih osoba sudjelovalo u privatizaciji srpskih tvrtki, i to na javnim dražbama, natječajima ili putem burze.