SPORNE IZMJENE ZAKONA

U sjeni pogrebničkog rata stižu najave o poskupljenju grobnih naknada i pogreba

30.03.2018 u 18:06

Bionic
Reading

Rat između komunalnih tvrtki i privatnih pogrebnika nanovo se rasplamsao. Privatnici godinama nastoje izgurati iz pogrebničkog biznisa tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave, a čini se da su sad jako blizu tome. Prema predloženim izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, pogrebna poduzeća u vlasništvu gradova i općina više neće moći prevoziti pokojnika, prodavati pogrebnu opremu i cvijeće - općenito organizirati pogrebe. Kritičari tih izmjena tvrde da će to dovesti do poskupljenja grobnih naknada i sprovoda

Vlada je krajem prošle godine u Sabor poslala izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, koje je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Očekuje se njegovo drugo čitanje pa bi zastupnici o svemu mogli odlučivati prije svog ljetnog raspuštanja.

Ovo je čak 19. mijenjanje tog zakona otkako je 1995. stupio na snagu. Prema novim korekcijama, komunalna poduzeća za održavanje cesta, groblja, javne rasvjete i ostala više se neće baviti tržišnim djelatnostima.

>>> Ovdje pročitajte koliko vas košta sprovod i kako smanjiti troškove

U praksi to znači da će komunalno poduzeće za održavanje groblja i dalje prodavati grobna mjesta, uređivati i održavati groblje te pokapati pokojnike, ali više neće smjeti prodavati pogrebnu opremu, cvijeće, prevoziti pokojnike, graditi grobnice i slično. Sve će to raditi samo privatnici.

Komunalne tvrtke žestoko lobiraju da se to ne dogodi. Upozoravaju da će zbog toga morati opustiti radnike i podići cijene grobnih naknada jer će izgubiti dio prihoda. Osim toga, tvrde, građani će za ukop pokojnika morati ići na dva mjesta.

Petar Bilobrk, direktor splitskog Lovrinca i voditelj Grupacije održavanja groblja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja okuplja komunalne tvrtke, čak tvrdi da su izmjene zakona protuustavne.

'Trgovačka društva čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave uredno su registrirana za pogrebničku djelatnost. Prema Ustavu, nikome se ne može zabraniti obavljanje bilo kakve djelatnosti. Postavlja se pitanje što ćemo s ljudima koji su radili te poslove? Ima ih gotovo 600 u većim komunalnim poduzećima. Zar ćemo im morati dati otkaze?', upitao se Bilobrk.

Najavio je kako će se njegova grupacija svim pravnim sredstvima boriti protiv izmjena zakona.

'Gdje su tu tržišne slobode? Nedavno sam bio u Bruxellesu na krematoriju u sklopu kojeg je restoran. Znači, oni se mogu baviti ugostiteljstvom, a nama se treba sve zabraniti jer to, kao, traže europske direktive. Pa to je smiješno!', naglasio je ljutito Bilobrk.

Drugačijeg raspoloženja je Damir Sapanjoš, vlasnik tvrtke Mima i predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, čiji su članovi privatne tvrtke. On pozdravlja najavljene izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu jer smatra da komunalne tvrtke nemaju što raditi u tržišnoj utakmici.

'To su firme osnovane od jedinica lokalne samouprave zbog javnog interesa građana, a ne da stvaraju profit. One se financiraju na poseban način iz komunalnih usluga, naknada i proračunskih sredstava. Kao takve ne smiju biti konkurencija privatnim poduzećima', mišljenja je Sapanjoš.

Najave da će zbog istiskivanja komunalnih poduzeća privatnici podići cijene pogrebne opreme – ljesova, nadgrobnih znakova, urni i ostalog – Sapanjoš naziva smišljenom kampanjom komunalaca.

  • +25
Prošlogodišnji prosvjed pogrebnih poduzeća Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo/Srđan Vrančić

'Najlakše je u medijima plašiti ljude. Cijene nećemo dizati. Nećemo za to imati razloga jer ćemo dobiti poslove koji su nam dosad komunalne tvrtke na silu otimale. Moguće je da ćemo neke cijene i spustiti', rekao je Sapanjoš.

U Hrvatskoj se godišnje organizira od 50.000 do 55.000 pogreba. Minimalno se na jednom pogrebu okrene oko 1000 eura iako se cifra često penje i iznad 2000 eura. Ako uzmemo taj minimalni iznos, tad čitavo tržište godišnje ukupno vrijedi oko 400 milijuna kuna.

  • +15
Radnici saniraju štetu na zadarskom gradskom groblju Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić