VRGOČ O DISKRIMINACIJI

'U mom me kazalištu neki tehničari ne pozdravljaju'

05.12.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Na okruglom stolu 'Žena je ženi…' koji je organizirao časopis Lider u sklopu konferencije Žene u biznisu, razgovaralo se o preprekama i predrasudama na koje žene nailaze u poslovnom svijetu. Osjećaju li se diskriminirano na poslu zato što su žene? Jesu li međusobno podrška ili je ženama lakše raditi s muškarcima?

Komunikacijski stručnjak Drenislav Žekić iz Preclarusa istaknuo je da su žene u nedavnoj povijesti ostvarile puno pobjeda i otvorile velik manevarski prostor, no da ih uz poslovne napore opterećuju stereotipi u kojima 'moraju biti dobre žene, dobre kćeri i dobre snahe'.

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč kazala je da se teško obraniti od iracionalnih stvari pogotovo u društvu gdje žena nema status koji zaslužuje. 'U mom kazalištu postoje tehničari koji me ne pozdravljaju, jer im ni doma nije žena šef, a kamoli da bi u kazalištu', ispričala je. Smatra da se žene moraju stalno dokazivati i postoji trend da žene pomažu drugim ženama kako bi napredovale u hijerarhiji, ali i drugačiji – u kojem je žena ženi u borbi za dvostrukim dokazivanjem neprijatelj. 'Kada sam bila novinarka, najgore iskustvo imala sam baš sa ženama, od kojih sam očekivala da će mi pomoći', prisjetila se početaka karijere.

Andreja Turčin iz PBZ-a kazala je kako je bankarstvo profesija u kojoj dominiraju žene, iako su u vrhu uglavnom muškarci. U svojoj karijeri imala je potporu u svojim šeficama, a ženama je savjetovala da porade na umrežavanju. 'Ima puno žena koje se dive jedne drugima, nisam doživljavala tu negativnu žensku konkurenciju', komentirala je odvjetnica Natalija Lacmanović. U njezinu uredu rade pretežito žene, ali ne zato što diskriminira muškarce, nego su se 'pokazale izdržljivijima i posvećenijima cilju'. Maja Enis, vlasnica izdavačke kuće Enco Book, naglasila je važnost programa mentorstva, koje je razvilo njihovo Udruženje poslovnih žena Srbije. Njih 40-ak iskusnijih žena pomaže početnicama u biznisu dajući im potporu, konkretne savjete i umrežavanje.

Na pitanje je li u karijeri doživjela diskriminaciju zbog toga što je žena, ravnateljica ZKM-a kazala je da kultura nije prostor tolerancije iako se čini da je tako. 'Puno više je dramskih uloga muškog karaktera. Istovremeno je puno više glumica u teatru, i voditelji su uglavnom muškarci.' Zaključila je da bi žene trebale biti jedna drugoj podrška u poslu. 'Ali trebamo se boriti kako ne bi bilo potrebe za konferencijama koje se zovu 'žene u biznisu' nego 'ljudska bića u biznisu''.