citadela

U jednoj od omiljenih gastro destinacija Baranje krije se najbolji fiš paprikaš

20.07.2022 u 16:21

Bionic
Reading

Nepregledna polja kukuruza, žita i uljane repice, zeleni vinogradi puni sočnog grožđa i beskrajne hrastove šume koje su dom jelenima, fazanima, divljim svinjama i zečevima, dio su prepoznatljivog pejsaža Baranje, kraja na istoku Hrvatske omeđenog Dunavom i Dravom

Osim prirodnim ljepotama, ovaj kraj posjetitelje iz svih krajeva privlači i autohtonom, vrhunskom kuhinjom koja se temelji na domaćim namirnicama pripremljenima na specifičan način. Jedna od omiljenih gastro destinacija Baranje je restoran Citadela u koji posjetitelji svraćaju probati najtraženiji fiš paprikaš u cijelom kraju.

Baranjski sajam

Tradicionalni baranjski restoran, u sklopu kojeg je i pansion, Citadela je nadaleko poznata po pripremi tradicionalnih baranjskih jela od mesa, ali i ukusnih ribljih specijaliteta. Domaći i autohtoni sastojci dio su tradicije ovog restorana otvorenog još davne 1978. u malom baranjskom selu Vardarac. Smješteno između Osijeka kao urbane prijestolnice Slavonije i Parka prirode Kopački rit kao nezaobilazne destinacije svih ljubitelja prirode, Vardarac je odlična lokacija ako se, na izletu odlučite okrijepiti uz lokalne specijalitete.

Tako se nakon razgledavanja bogate i raznolike kulturne baštine četvrtog najvećeg grada Hrvatske, njegovih vrijednih povijesnih lokacija poput poznate Tvrđe te prekrasnih parkova, uputite do Citadele po svoju dozu baranjskih specijaliteta. Obitelj Lazar već je treću generaciju ovog sva jela priprema s domaćim baranjskim sastojcima koje nabavljaju kod lokalnih malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svježina namirnica imperativ je za domaćine u Citadeli pa možete biti sigurni da je sve što će vam poslužiti, uzgojeno lokalno i pripremljeno uz puno ljubavi i vještine.

Raznovrsna hrana

Bilo da ste ljubitelj mesnih jela, bilo da više preferirate riblje delicije, Citadela nudi oboje – a svakako morate probati njihove najpoznatije specijalitete – fiš paprikaš. Raznolika ponuda ovog restorana dugogodišnjeg iskustva u pripremanju samo najboljih autohtonih jela, obogaćena je posjetiteljima omiljenim fiš paprikašem. To se bogato riblje jelo u Citadeli već dugi niz godina priprema po tradicionalnom receptu obitelji Lazar koji se generacijama prenosi s koljena na koljeno.

Obitelj Lazar u Citadeli fiš paprikaš priprema na tradicionalan način u malim kotlićima iznad vatre, a samo za Badnjak prodaju više od 600 porcija. Unatoč tome što je fiš paprikaš zaštitni znak Citadele, tamo možete probati i brojna druga ukusna jela. Dopustite da vas izazove raznolikost ponude koju je obitelj Lazar pažljivo složila za svoje goste sa željom da gladnim izletnicima približe istinski duh baranjske kuhinje. Isprobajte brojna ukusna jela od riječne ribe među kojima je najpoznatiji šaran na rašljama na baranjski, a za one hrabrije gurmane, tu su delikatni žablji krakovi.

Gurmanski izlet

Ako pak preferirate meso i mesne delicije, Citadela neće razočarati jer su u njihovoj bogatoj ponudi i različita jela s roštilja, hvaljeni čobanac, delicije od mesa divljači te perkelt od podolca (autohtonog goveda iz vlastitog uzgoja). Zaboravite sve što se mislili da znate o pripremi divljači i uživajte u njihovom jelenu na lugarski uz domaće njoke, vepru u pikantnom umaku ili pak mekanoj srnetini u profinjenom umaku od borovnice.

Posjet Baranji je idealna prilika da probate pravi, ukusni fiš paprikaš ili jela pripremljena od svježe i kvalitetne riječne ribe. Hrana koju će vam u Citadeli servirati aromatična je i intenzivna, vrhunski pripremljena i odličan izbor ako želite istražiti tradicionalnu baranjsku kuhinju, a u ugodnom ambijentu restorana, uživat će svi članovi vaše obitelji. Posjet Citadeli zaokružit će vaš vikend izlet u carstvo prirodnih ljepota i raznolikosti Baranje koje inspiriraju, nadahnjuju i odmaraju dušu i tijelo od svih obaveza modernog života.