IZBORNA KOMBINATORIKA

U izbornoj utrci tri umirovljeničke stranke. Koja će ovog puta ući u Sabor?

03.04.2024 u 15:55

Bionic
Reading

Na izbornim listama za parlamentarne izbore 17. travnja nalaze se i tri umirovljeničke stranke. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u izbornu utrku ide u HDZ-ovoj koaliciji u kojoj su i HSLS, HDS i HNS. Hoćemo pravedno je na listi Možemo, dok Umirovljenici zajedno na Sabor ciljaju samostalno.

HSU je već dva desetljeća jedina parlamentarna stranka umirovljenika u Hrvatskoj. U Sabor su prvi put ušli 2003. godine s čak tri saborska zastupnika, a ove izbore dočekuju bez ijednog, jer su Silvana Hrelju kao njihovog jedinog saborskog zastupnika lani izbacili iz stranke.

Hreljina stranka koketirala je kroz 20 godina i sa SDP-om i s HDZ-om, jer im se daleko više isplatilo biti u vlasti, nego u oporbi, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Ipak, HDZ im je u sklopu ove koalicije ponudio samo dva mjesta na izbornim listama, pri čemu je tek jedno izgledno za mandat. Mjesto je to aktualnog predsjednika HSU-a, Veselka Gabričevića, piše Mirovina.hr.

Gabričević se kandidira u 7. izbornoj jedinici, koju predvodi ministar branitelja Tomo Medved, kao tek šesti na listi, ali s izgledima za saborski mandat. Takva pozicija je na knap, jer je na prošlim izborima 2020. HDZ ovdje dobio upravo šest mandata. Sedma izborna jedinica kao jedna od HDZ-u najpovoljnijih uključuje cijelu Ličko-senjsku županiju, sjeverni dio Zadarske županije, dijelove Primorsko-goranske županije, cijelu Karlovačku županiju te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

Osim Gabričevića, na listi je još jedan HSU-ovac, Davor Zubović kao osmi na listi u 8. izbornoj jedinici, gdje ne postoje izgledi za uspjeh, jer je tamo HDZ 2020. osvojio svega tri mandata. Premda se do zadnjeg očekivalo da će se HSU izboriti za svoja tri kandidata na izborima, moguće s još jednim parlamentarnim mjestom, to se na kraju nije dogodilo.

Možemo! im osigurao 11 mjesta na listama

Puno šire ruke od HDZ-a prema koalicijskom partneru iz redova umirovljenika je stranka Možemo!. Dragica Trumbetaš, predsjednica stranke ‘Hoćemo pravedno’ treća je na listi u 3. izbornoj jedinici. Ipak, Možemo! 2020. ovdje nije dobio nijedan mandat. Zadnja četiri mjesta na ovoj listi također su pripala ovoj novoj stranci umirovljenika. To su Zdravko Krznar, Ines Baniček-Vuk, Marija Holetić i Marina Pavković. Na četvrto su mjesto u 2. izbornoj jedinici stavili i Damira Lujanca, a u 4. jedinici pri dnu liste je i Vanda Josić. U 5. jedinici su iz ‘Hoćemo pravedno’ Pavao Josić, Tatjana Draženović i Michelle Wiesenauer. U sedmoj je Snježana Drvodelić, dakle ukupno 11 mjesta na listama u pet izbornih jedinica, premda bez izgleda za ulazak u parlament.

Listu predvodi nekad popularna pjevačica i HDZ-ovka

Samostalno na izbore u svih deset izbornih jedinica idu ‘Umirovljenici zajedno’ koje čine SU, BUZ i DSU. Milivoj Špika nositelj je liste u prvoj izbornoj jedinici, a Lazar Grujić u šestoj. Listu u 2. jedinici predvodi Marijan Žiher, u 3. je na čelu Miroslav Vojvodić, a prvi na listi u 4. izbornoj jedinici je Ivica Beširović. U 5. listu nosi Josip Mijadžiković, u 7. je nositeljica liste Vesna Horvat, a u 8. Marija Palaziol. U 9. Umirovljenike zajedno predvodi Duško Vuković, a u desetoj Ivanka Luetić Boban, nekadašnja popularna pjevačica i HDZ-ovka, s kojom su se na listi našli i estradni menadžer Ivan Bubalo te bivša supruga Miše Kovača, Anita Kovač.