odličan biznis

U Hrvatsku stižu kućni testovi za koronu. Pogledajte tko su najveći proizvođači i koliko se novca okreće na njima

12.05.2021 u 16:27

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će se za desetak dana u ljekarnama moći kupiti setovi za testiranje na koronavirus, čime će građani sami moći provjeriti jesu li zaraženi ili nisu. U Hrvatskoj će se moći kupiti test kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotecha, no cijena mu je zasad nepoznata

Kućno testiranje na Covid u zapadnoj Europi, SAD-u i istočnoj Aziji veliki je biznis koji će prema procjenama ekonomista do 2027. godine rasti godišnjim stopama od tri do osam posto. Veličina tržišta u ovom trenutku procjenjuje se na 85 milijardi dolara, a njime drmaju već dobro poznati igrači poput 3M-a, Rochea, Abbota, Boscha i ostalih.

Zbog potreba turizma i organizacije događanja brzi su testovi, u koje ulaze i setovi za testiranje kod kuće, vruća roba, pri čemu je najveća potražnja za njima u Aziji, u kojoj se očekuje godišnji rast tog tržišta i veći od deset posto u idućih nekoliko godina.

Xiamen Boson Biotech, osnovan 2001. godine, tvrtka je specijalizirana za proizvodnju brzih testova, tumorskih markera i dijagnostike za niz bolesti. Njihovi brzi testovi za koronu dostupni su u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Bugarskoj, a cijene im se kreću od 19 do 40 eura.

Tempo na tržištu, pretpostavlja se, diktirat će Roche, švicarski farmaceutski div koji ostvaruje godišnje prihode veće od 60 milijardi dolara, što znači da ta tvrtka sama ima promet veći od cijelog hrvatskog BDP-a u 2020. godini, procijenjenog na 56 milijardi dolara. Roche, koji zapošljava više od 100.000 ljudi, u veljači ove godine dobio je odobrenje za komercijalnu prodaju svojeg kućnog testa.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Brze i jeftine testove na koronu razvio je 3M, američki konglomerat koji godišnje uprihodi preko 30 milijardi dolara i zapošljava nešto manje od 100.000 ljudi. Sličan test, koji detektira koronavirus unutar 15 minuta od testiranja, razvio je i američki Abbot, koji također godišnje uprihodi preko 30 milijardi dolara i u čijim laboratorijima radi više od 107.000 ljudi.

Na domaćem tržištu mogli bi se naći i testovi njemačkog Boscha, grupacije s godišnjim prometom od 77 milijardi dolara i 400.000 radnika, koji ipak većinu novca zarađuje izvan farmaceutske industrije. Njihovi testovi pronalaze virus za manje od 30 minuta.

  • +11
Drive-in testiranje na Covid u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

U Njemačkoj se brzi testovi za kućnu upotrebu prodaju u ljekarnama, ali i trgovačkim lancima poput Lidla ili Rewea te ih proizvodi niz 'manjih' laboratorija poput Altona Diagnostica ili poljske Biomaxime. Lokalnu proizvodnju testova imaju i Italija i Španjolska, a zbog velike ponude testova na tržištu može se očekivati da će se oni brzo pronaći i na policama domaćih trgovačkih lanaca.

U veliku globalnu utrku uključila se i Kina, u kojoj testove za kućnu upotrebu rade Guangzhou Wondfo Biotech i Beijing Jinwofu Bioengineering Technology, zasad jedini koji su dobili blagoslov za proizvodnju brzih antigenskih testova na Covid-19.