analiza kaže

U Hrvatskoj zabilježen rast kupovine putem interneta i platformi

23.06.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Online kupovina namirnica sve više osvaja europsko tržište, pokazuju podaci nedavno objavljene studije vodeće globalne konzultantske tvrtke McKinsey. Prognoze su da bi do 2030. godine online kupovina namirnica mogla zauzeti između 18 i 30 posto ukupnog tržišta u vodećim zapadnim zemljama.

Francuski potrošači su, primjerice, izrazili interes za online kupovinom namirnica, pri čemu trećina onih koji nikad nisu koristili tu uslugu izjavljuje da bi je "vjerojatno" ili "sigurno" iskoristili ako bi bila dostupna na njihovom području. McKinsey ističe da manjak ponude na tržištu obično proizlazi iz neisplativosti poslovnog modela za mnoge trgovce, budući da dodatni troškovi online prodaje često nadmašuju samu dostavnu naknadu. Međutim, kako se zahtjevi tržišta ne mogu ignorirati, digitalne dostavne platforme poput Wolta imaju ključnu ulogu u prevladavanju tog jaza. Wolt je već 2020. godine uveo uslugu dostave iz trgovina i trenutno surađuje s više od 700 aktivnih trgovina u Hrvatskoj.

Iako se McKinseyjeva studija temelji na podacima iz zapadnih europskih zemalja, Hrvatska ne zaostaje i prati postavljene trendove. „Građani Hrvatske sve više otkrivaju praktičnost online kupovine te dostave namirnica na kućni prag, što vidimo i po našim podacima dostave iz retail segmenta. Zbog potražnje korisnika, proširili smo portfolio proizvoda dostupnih putem Wolt platforme te danas dostavljamo sve kategorije proizvoda: od namirnica, alkohola, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih proizvoda“, ističe Tena Velašević, voditeljica odjela maloprodaje u Wolt Hrvatska te dodaje da su pojedini korisnici putem Wolta naručili čak i živo božićno drvce. Uz brojne akvizirane trgovine poput Bipe, Studenca i Roto svijeta pića, Wolt je prošle godine pokrenuo i svoju vlastitu trgovinu Wolt Market, koja je trenutno dostupna korisnicima u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Prema navodima istraživanja GFK Hrvatska, hrvatski potrošači u prosjeku unutar šest mjeseci fizički odlaze u trgovine 130 puta. Kada se uzme u obzir utrošeno vrijeme odlaska u dućan, traženje parkinga, nošenje vrećica, Velašević kaže da korisnici Wolta to vrijeme i energiju radije iskoriste za svoje obaveze ili razonodu, uz sada još manji trošak dostave koju mogu uživo pratiti.

No, visoka razina potrošačkog skepticizma o kvaliteti proizvoda predstavlja jednu od glavnih prepreka za online kupovinu namirnica. Kupci vole vidjeti proizvod prije kupnje kako bi bili sigurni da je svjež i

kvalitetan. Stoga je za one koji kupuju putem interneta ili platformi iznimno važna garancija pružatelja usluge da će dobiti isti kvalitetan proizvod kao i u trgovini.

Povjerenje korisnika i dalje je najsnažnija poveznica između trgovine i krajnjeg kupca, nevažno radi li se o fizičkom ili digitalnom svijetu. Upravo zato je potrebno konstantno osluškivati potrebe klijenata i otvoreno dijeliti njihova iskustva kako bi kupac znao da se radi o platformi ili trgovini kojoj može vjerovati. Osim toga, najbolja cijena, zajedno s izvrsnom uslugom, uvijek će biti ključni faktor za vraćanje kupaca. Ako se korisnik samo jednom osjeća prevarenim prilikom kupovine male su šanse da će se vratiti”, zaključuje Velašević te dodaje kako korisnici Wolt aplikacije nemaju straha kod kupovine voća, pogotovo banana koje su u 2022. godini bile najprodavanija namirnica - dostavljeno ih je više od 11 tona.