NIJE SVE TAKO CRNO

U Hrvatskoj porastao ekonomski optimizam

20.09.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Ekonomski optimizam u srednjoj i istočnoj Europi ostao je u rujnu nepoljuljan a u Hrvatskoj je i osjetno ojačao, zahvaljujući oporavku u eurozoni a posebno u Njemačkoj, najvećem trgovinskom partneru zemalja u regiji, pokazalo je danas izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske banke Erste Bank

Indeks ekonomske klime za cijelu regiju porastao je u rujnu za 2,4 bodova na 35,7 bodova.

Indeks mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstva u regiji srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku, u idućih šest mjeseci.

Hrvatska zajedno sa Češkom i Mađarskom čini skupinu zemalja u kojoj su očekivanja najviše poboljšana. Tako je odgovarajući indeks očekivanja za Hrvatsku poskočio za 18,7 bodova, na 46,4 boda.

Najveći je skok indeksa, za čak 31,8 bodova na ukupno 45,1 bod, zabilježila Mađarska, vjerojano zbog smanjene stope nezaposlenosti koja se spustila nadomak najnižoj razini u četiri godine, kako je objavio mađarski Državni zavod za statistiku na kraju kolovoza.

Indeks očekivanja za Češku porastao je 20,1 bod, na 78,1 bod.

Kao razlog optimizma većina je anketiranih stručnjaka navela oporavak gospodarstva u eurozoni, te posebno u najvećem trgovinskom partneru gospodarstva u regiji Njemačkoj. Drugi su istaknuti razlog trenutno niske kamatne stope u većini zemalja srednje i istočne Europe.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe također je poboljšana u rujnu u odnosu na kolovoz, pa je odgovarajući indeks porastao za sedam bodova i prešao za dlaku u pozitivan teritorij, na 0,1 bod.

Ocjena trenutnog stanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana je u rujnu u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa za 5,6 bodova, na minus 64,2 boda. Osim Hrvatske pad su zabilježile i Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Turska