WOODBURN CAPITAL PARTNERS

U Hrvatskoj niču dvije nove sunčane elektrane, doznali smo detalje

11.07.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Sredinom sljedeće godine u općini Brdovec kraj Zaprešića u pogon će biti puštena solarna elektrana instalirane snage 10 megavata, na zemljištu od 120.000 četvornih metara koje je ta općina iznajmila češkoj tvrtki Woodburn Capital Partners. Bit će to jedna od najvećih solarnih elektrana u Hrvatskoj, koja svojom snagom može opskrbiti oko 2500 kućanstava ili jedan veći proizvodni pogon u industrijskoj zoni gdje će se nalaziti. Osim u Brdovcu, elektranu grade i u Stankovcima u Zadarskoj županiji

Početak izgradnje solarne elektrane u Brdovcu planiran je krajem ove ili početkom sljedeće godine, nakon dobivanja potrebnih dozvola, a radovi će trajati nekoliko mjeseci.

Vrijednost investicije je devet milijuna eura.

'Nakon puštanja u pogon, očekivani životni vijek takve solarne elektrane je 25-30 godina, koliko i traje naš ugovor o najmu zemljišta s općinom Brdovec. Kućanstva danas trebaju čistu, stabilnu i povoljnu struju, a to je, naravno, važno i za tvrtke i industrije koje se vode ESG strategijom održivosti. To nisu samo odgovorni načini rukovođenja tvrtkom, već i ekološki način proizvodnje koji među ostalim znači i smanjenje emisija štetnih plinova. Vjerujem da upravo naše inicijative i inicijative drugih tvrtki doprinose čistoj, stabilnoj i jeftinijoj struji.

Stoga se nadamo da će se sudionici tržišta, odnosno industrijski potrošači obratiti nama ili sličnim tvrtkama koje se bave proizvodnjom čiste energije; da zajedno gradimo održivu budućnost za sve', istaknuo je Mirko Medenica, voditelj razvoja u tvrtki Woodburn Capital Partners, koji je pritom zahvalio načelniku općine Alenu Prelecu na potpori. Raduje ga, kaže, i to što Ministarstvo gospodarstva sve više prepoznaje potencijal obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

U izgradnju solarne elektrane u općini Brdovec bit će uključene i hrvatske tvrtke, među njima tvrtka Soltech čiji je direktor Zlatko Bukovac pionir solarnih elektrana u Hrvatskoj.

  • +7
Obilježavanje početka radova na dvije sunčane elektrane Izvor: Profimedia / Autor: Woodburn Capital Partners

Pliva i Pfizer primjeri dobre prakse u općini

Na projekt je ponosan i načelnik općine Alen Prelec.

'Ovaj projekt predstavlja zelenu tranziciju, a usto je i pokazatelj da možemo sačuvati okoliš i naš kraj dok istovremeno radimo značajan iskorak. Snagom ove elektrane možemo napajati 2500 kućanstva, što je otprilike svih oko 11.000 stanovnika općine Brdovec. Značit će to i veći proračun za našu općinu, što znači i bolji standard naših građana.

Ovo je čista energija koja je posebice značajna za industriju koja koristi velike količine električne energije. Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije', rekao je načelnik te naveo da godišnja najamnina zemljišta iznosi 750.000 kuna.

Postavljanju kamena temeljca solarne elektrane u Brdovcu prisustvovali su i predstavnici Plive, odnosno Teve kao primjera dobre prakse; naime Pliva je u općini Brdovec, u Savskom Marofu, u pogon pustila vlastitu elektranu snage 9,71 megavata, koja zadovoljava 30 posto godišnjih potreba Plive. Tvrtka Pfizer već sada za svoje poslovanje diljem svijeta koristi oko šest posto električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Cilj je da do 2030. godine sva njihova kupljena električna energija bude upravo iz obnovljivih izvora.

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe.

Aktivni su i u Bosni i Hercegovini gdje razvijaju nekoliko projekata.Kako su istaknuli, plan je razviti pure-play platformu za električnu energiju iz obnovljivih izvora posvećenu globalnoj energetskoj tranziciji u regiji.

Velik projekt u Stankovcima kod Zadra

Osim projekta u Brdovcu, tvrtka Woodburn Capital Partners radi i na projektu u Stankovcima kod Zadra gdje će izgraditi elektranu kapaciteta od tri megavata i snabdijevati struju jednom hotelskom lancu. Nakon izgradnje, tvrtka će i upravljati poslovanjem elektrana u Brdovcu i u Stankovcima.

Menadžment tvrtke aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA) s velikim korporacijama u regiji za oba projekta. Konkretno, vode se razgovori s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, vodećom hotelskom tvrtkom koja upravlja mrežom hotela, i blue-chip trgovcem energije, među ostalima.

Tvrtka u budućnosti planira preko 500 megavata širom Hrvatske – što solara, što vjetroelektrana – koje će kroz tri godine postupno puštati u pogon.

'Ključno je da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora', istaknuo je glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer i dodao:

'Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti'.