Rinat Ahmetov

Tvrtka pod kontrolom najbogatijeg Ukrajinca i vlasnika Šahtara zanima se za Luku Rijeka, što sve znamo o njemu?

20.07.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Bogatstvo Rinata Ahmetova procjenjuje se ovih dana na više od šest milijardi dolara, a njegov holding SCM jedna je od najvećih ukrajinskih korporacija čija je glavna djelatnost vezana uz rudarstvo i metalurgiju iako je aktivna u vrlo širokom spektru djelatnosti - od medija, preko telekomunikacija, do morskog i željezničkog transporta

U strci oko rekonstrukcije Vlade ovih dana pomalo je ispod radara prošla informacija da se za ulaganje u najveću domaću komercijalnu luku zainteresirala kompanija pod kontrolom najbogatijeg Ukrajinca. Jutarnji list objavio je vijest da je ukrajinska kompanija Portinvest u nekoliko navrata kontaktirala s Lukom Rijeka s prijedlozima investicija, pa i o mogućem vlasničkom preuzimanju, ali da u Rijeci nisu pokazali previše entuzijazma za suradnju. U Luci Rijeka su pak napomenuli da su u raspravama oko potencijalnih ulaganja vezani pravilima Zagrebačke burze, s obzirom na to da su dionice Luke tamo izlistane.

Portinvest je jedna od mnoštva tvrtki koje se nalaze pod kapom ukrajinskog holdinga System Capital Management (SCM). Dostupne informacije pak ukazuju na to da je cijeli holding u privatnom vlasništvu Rinata Ahmetova, a on se zahvaljujući tome već godinama nalazi na samom vrhu ljestvice najbogatijih Ukrajinaca. Američki magazin Forbes njegovo bogatstvo trenutno procjenjuje na oko 6,4 milijarde dolara, što je otprilike u razini bogatstva kojim raspolaže poznati američki režiser George Lucas, modni dizajner Ralph Lauren ili bucmasti obraz talijanske politike Silvio Berlusconi. Početkom desetljeća Ahmetovo bogatstvo premašivalo je i 15 milijardi dolara, pokazuju podaci Forbesa.

System Capital Management osnovan je 2000. godine, stoji na internetskim stranicama holdinga, i broji više od 200 tisuća zaposlenih. Glavna djelatnost SCM-a su rudarstvo i metalurgija objedinjeni pod imenom Metinvest. Vertikalno integrirani Metinvest jedna je od najvećih kompanija u Ukrajini, a obuhvaća sve dijelove proizvodnje, od kopanja u rudnicima do finalnih proizvoda od željeza i čelika. Najveći dio rudnika nalazi se u Ukrajini, a željezare se, osim u Ukrajini, nalaze u Bugarskoj, Italiji te Velikoj Britaniji. Metinvest je lani imao 11,8 milijardi dolara prihoda te 1,2 milijarde dolara neto dobiti.

Uz Metinvest, SCM je aktivan u širokom spektru drugih djelatnosti. Unutar holdinga navodno se nalazi više od 500 kompanija, a Portinvest je samo jedna od manjih. U energetici, koja obuhvaća kopanje ugljena, termoelektrane, naftu i plin, SCM posluje kroz kompaniju DTEK. SCM je aktivan i u medijima te kontrolira nekoliko ukrajinskih televizijskih kanala i niz drugih tiskanih i internetskih medija, u telekomunikacijskom sektoru posluje kroz Vega grupu, a aktivan je i u financijskom sektoru, nekretninskom biznisu te željezničkom i morskom transportu.

  • +13
Luka Rijeka našla se na ciljniku ukrajinskog tajkuna Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Informacije o tome kako je Ahmetov zagospodario tako širokim brojem kompanija raznolike su, a cijela priča podsjeća na slične slučajeve bogaćenja viđene u više navrata nakon raspada Sovjetskog Saveza, te se u njoj miješaju i politika, i sumnjivi poslovi, i veze s utjecajnima i moćnima, i korištenje meteža nastalog nakon raspada SSSR-a. Njegov interes u rudarstvu veže se uz činjenicu da su mu i otac i brat bili rudari. Sam Ahmetov tvrdi da je početno bogatstvo stekao u ranim danima nakon raspada Sovjetskog Saveza brzim i riskantnim investicijama u prodaji ugljena i koksa.

Neki pak njegov uspon vežu uz Ahata Bragina, kontroverznog ukrajinskog biznismena i mafijaša koji je 1995. stradao u bombaškom atentatu. Bragin je do tog trenutka bio predsjednik nogometnog kluba Šahtar Donjeck, a na toj ga je poziciji naslijedio upravo Rinat Ahmetov, i danas vlasnik i čelnik kluba. Ahmetov negira bilo kakve optužbe o kriminalnoj prošlosti i vezama s podzemljem te dosad nije osuđivan ni za kakva kaznena djela.

  • +28
Darijo Srna je od 2003. do 2018. igrao za Šahtar, čiji je vlasnik Rimat Ahmetov Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Uz razgranati biznis te sportske interese, Ahmetov nije stranac ni u politici. Veže ga se uz prorusku Regionalnu stranku, na čijoj je listi dva puta izabran u parlament iako u njemu nije bio aktivan. Također, povezuje ga se sa svojedobnim ukrajinskim predsjednicima Leonidom Kučmom te Viktorom Janukovičem, a njegova uloga u ukrajinsko-ruskom konfliktu protkana je raznim navodima: od toga da financira proruske separatiste do toga da su ti isti separatisti preuzeli dijelove njegova Metinvesta i DTEK-a koji posluju na spornim područjima.

U izjavama se Ahmetov u posljednjih pet godina zalagao za cjelovitost Ukrajine i mirno rješenje spora za koji vjeruje da bi trebao uključivati decentralizaciju. Na spornom području jugoistočne Ukrajine Ahmetov je proteklih godina aktivan u dobrotvornim akcijama osnivanjem zaklade koja šalje pakete hrane te razne potrepštine djeci.

  • +15
Uloga Rimata Ahmetova u ukrajinsko-ruskom konfliktu protkana je raznim navodima Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Portinvest, samo jedna od kompanija pod kontrolom njegova SCM-a, a čini se da je zainteresirana za suradnju i investicije u riječku luku, navodi da posluje u šest luka, dvije na Azovskom, tri na Crnom moru te jednoj na Dunavu. Osim lučkog poslovanja, kompanija se bavi organizacijom morskog prijevoza, a sjedište joj je u Kijevu.

Kako se točno strateški riječka luka uklapa u portfelj Portinvesta i SCM-a, nije još obznanjeno, no odluče li se uprava i vlasnici Luke Rijeka na pokretanje suradnje s Ukrajincima, mnogo će stvari biti puno jasnije.