SINDIKAT TRAŽI DRUGOG ULAGAČA

Turci neće pokretati proizvodnju u Dini

11.01.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na otoku Krku Predrag Mihaljević kazao je danas da su ostvareni svi preduvjeti za pokretanje proizvodnje, deblokiran je račun i osigurana je isporuka električne energije po povoljnim uvjetima, ali da im je iz Uprave rečeno da turski ulagač za sada nema namjeru pokretati proizvodnju pa sindikat predlaže da se obnova proizvodnje ponudi drugom ulagaču.

Mihaljević je na konferenciji za novinare rekao da je sindikatu iz Uprave odgovoreno da "za sada investitor nema namjeru pokretati proizvodnju iz razloga što oklijeva ulagati po postojećim uvjetima", da im nije objašnjeno o kojim je uvjetima riječ, ali da im je rečeno da "traže novog partnera".

Stoga predlažu da se neisplaćene plaće isplate iz predujma HEP-a od 6 milijuna eura za kupoprodaju zemljišta za gradnju LNG terminala koje je dijelom u vlasništvu Dine, što je, ističe, odlučeno na sjednici Vlade u kolovozu prošle godine.

HEP, kao kupac, i Hypo banka, koja ima založno pravo na toj nekretnini, potpisali su pismo namjere o kupoprodaju, ali bi se ugovaranje moglo produljiti budući da se procjene vrijednosti zemljišta kupca i prodavatelja razlikuju za oko 20 milijuna eura, rekao je.

Ako se radnicima u sljedećih nekoliko dana iz Vlade ne odgovori kada će dobiti neisplaćene plaće tražit će hitno sazivanje općinskog i županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i tražiti od njih da procjene moguće opasnosti s obzirom na to da u Dini rade egzistencijalno ugroženi ljudi, a da se u njoj nalazi oko 900 tona kemikalija, od kojih je dio vrlo opasan i otrovan.

Stoga sindikat predlaže Vladi da provjeri tu informaciju i da, ako utvrdi da ulagač, turski Caliskan, zaista odustaje od ugovorenog posla, pronađe novog ulagača.

Iz sindikata pritom ističu da ugovaranje posla s novim ulagačem neće biti moguće ako se radnicima ne isplate plaće, a do sada ih je neisplaćenih sedam.

Mihaljević je naveo da sindikat ima razumijevanja za opravdano nezadovoljstvo ulagača sporošću procesa vlasničkog preustroja, ali i da je ulagač preuzeo obvezu za obnovu prozvodnje neovisno od završetka pokrenute predstečajne nagodbe i vlasničkog preustroja.

Mihaljević je ocijenio da bi bio "sumrak razuma" da Dina završi u stečaju te da zainteresiranih ulagača, koji su se javljali i njemu osobno, ima.

Najavio je da će na sjednici Nadzornog odbora Dine 14. siječnja zatražiti da se od ulagača zahtijeva da se "definitivno izjasni".

Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je 30. studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a prošlog tjedna taj je postupak i počeo.