Agrokor se preselio:

'Todorić je kupio Cibonin toranj samo da može reći kako ima jedini neboder u centru Zagreba'

05.12.2017 u 18:10

Bionic
Reading

Uprava Agrokora u ponedjeljak se preselila na Žitnjak, dio Zagreba koji je dom Konzuma, Zvijezde i Leda. Cibonin toranj, jedan od statusnih simbola uprave Ivice Todorića, tako je uglavnom ostao prazan, a konačni cilj izvanredne uprave, doznaje tportal, njegova je prodaja

Ivica Todorić je prvih 14 katova Ciboninog tornja kupio krajem 1999. godine od tvrtke Astra. Platio ih je 17 milijuna njemačkih maraka. Ostatak poslovnih prostora kupovao je od preostalih vlasnika sve do 2010. godine, kada staje ekspanzija. Agrokor je sada vlasnik 76 posto zgrade. 

Izvanredna uprava vođena Antom Ramljakom odlučila je preseliti Agrokor na Žitnjak, na kojem će biti lakše i jednostavnije organizirati sastanke, ali još važnije - smanjit će se troškovi obitavanja u centru grada. 

'Todorić je kupio Cibonin toranj samo da može reći da ima jedini neboder u centru Zagreba. Nije tu bilo racionalne ili ekonomske podloge. To je impresivna zgrada, s najviših katova puca pogled na cijeli grad, ali i na Kulmerove dvore, što je njemu i bilo važno', doznaje tportal od izvora bliskog Agrokoru. 

  • +20
Zgrada Agrokora (Cibonin toranj) Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Kada je objavio da kupuje Cibonin toranj, Todorić je pojasnio kako ga je uzeo s 'ciljem nadograđivanja korporativnog imidža kompanije'. Do tog preseljenja Agrokor je imao sjedište u Gajevoj ulici, a nova selidba na Žitnjak logična je iz više razloga. 

U Ulici Marijana Čavića su i pogoni i zgrade tri Agrokorova 'kapitalca' - Zvijezde, Leda i Konzuma. U blizini je i novo sjedište tvrtke u kojem je bilo oko 1000 kvadrata uredskih prostora koji do sada nisu bili iskorišteni. Konačno, i sam Agrokor danas ima upola manje zaposlenika nego što ih je imao početkom godine.

U bliskoj budućnosti u Cibonu bi se mogle useliti neke od Agrokorovih kompanija koje su sada u najmu, pa je logičnije da iznos najma ostane u kući, dok je konačni cilj izvanredne uprave prodaja tornja. 

Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Mnoge su kompanije zainteresirane za najam te zgrade, no još uvijek se odvaguje čije će se ponude prihvatiti. Sam toranj se vjerojatno neće prodati prije nego što se postigne vjerovnička nagodba jer ga je Todorić opteretio zalozima od 10,5 milijuna eura', kaže naš izvor. 

Oko na Cibonu bacili su i neki potencijalni kupci, pala su i prva razgledavanja, no zasad ozbiljnijih ponuda još uvijek nema.

'Održavanje tog nebodera je strašno skupo, a ostatak kompleksa Cibone je u katastrofalnom stanju. Grad Zagreb bi morao učiniti nešto da ga revitalizira. Jedino je Todorić bio spreman trošiti toliki novac na nešto što je posve ekonomski neopravdano', zaključuje naš sugovornik. 

gradio se na ho-ruk

Cibonin toranj - nasljeđe Univerzijade 1987. godine

Gradnja tornja na križanju Savske i Kranjčevićeve ulice počela je 1986. ne bi li se vizura grada obogatila pred Univerzijadu koja se održavala godinu kasnije. Zbog kratkih rokova gradilo se na ho-ruk te su izbile brojne afere. Neboder je gradilo propalo poduzeće GRO Vladimir Gortan te je toranj doista dovršen za godinu dana - ali samo izvana. Tek su 1990. useljeni svi prostori. Zgrada, tvrdilo se, može izdržati potres jačine 12 stupnjeva po Richteru. Todorić ga je kupio nekoliko mjeseci nakon što je dobio državno jamstvo za gradnju distribucijskog centra na Žitnjaku, u čijoj je blizini danas Uprava Agrokora.
  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL