MAssoel shipping

Tko stoji iza misterioznog švicarskog brodara čiju su posadu oteli pirati?

24.09.2018 u 13:23

Bionic
Reading

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je u ponedjeljak piratski napad na teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Pirati su zauzeli brod, a među taocima je i zasad neimenovani Hrvat. Istražili smo tko stoji iza kompanije Massoel koja sada mora spasiti 12 članova posade od pirata

Massoel Shipping u vlasništvu je krovnog holdinga Massoel, registriranog u Ženevi, a u čijem su sastavu i kompanije Massmariner i Massatlantic. Iako su sve navedene kompanije dionička društva, kako nisu izlistane ni na jednoj burzi, nije poznato tko su im vlasnici, kako posluju i koliko ljudi zapošljavaju.

Na svojim internetskim stranicama Massoel Shipping čak ne navodi ni tko je direktor kompanije, nego ga se može pronaći na portalima specijaliziranim za brodarski prijevoz i business inteligence - riječ je o stanovitom Philippu Gustavu Leibundgutu.

Tvrtka čiji su brod oteli pirati osnovana je 1982. godine i specijalizirana je za prijevoz suhih rasutih tereta, poput pšenice, kukuruza ili cementa. Njihovo je sjedište u Ženevi, jednom od glavnih svjetskih centara za trgovinu burzovnim robama.

Upravljaju s 11 brodova i svi plove pod švicarskom zastavom.

  • +5
Brodovi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.