VELIKA NEPOZNANICA

Tko će naslijediti Perryjeve milijune od autorskih prava? Kandidata je mnogo

05.11.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Matthew Perry, omiljeni glumac najpoznatiji po ulozi sarkastičnog, mudrog Chandlera Binga u sitcomu 'Prijatelji' iza sebe je ostavio legiju obožavatelja i pozamašnu imovinu.

Značajan dio glumčevog bogatstva došao je od njegove najpoznatije uloge. Prihod od autorskih prava na emitiranje serije navodno iznosi 20 milijuna dolara godišnje.

Kada glumac umre, preostale isplate smatraju se glumčevim osobnim vlasništvom koje podliježe nasljeđivanju.

Mogle bi postojati tri mogućnosti za nasljeđivanje tantijema od Perryjevih 'Prijatelja' na temelju zakona u Kaliforniji, gdje je živio, rekao je Charlie Douglas, ovlašteni financijski planer za CNBC.

Ceh filmskih glumaca ima ugovore u kojima njegovi članovi mogu navesti korisnike preostalih isplata nakon smrti. Kao jednu opciju, Perry je ovdje mogao imenovati pojedinca ili pojedince.

Kao drugu opciju, Perry je možda imenovao zakladu kao korisnika svojih preostalih isplata, rekao je Douglas. U tom slučaju isplate bi pritjecale u zakladu, koji bi određivala tko i na koji način ima pravo koristiti novac.

Za razliku od oporuka, koje su stvar javne evidencije, zaklade su privatne i u tom slučaju javnost možda nikada neće saznati tko nasljeđuje Perryjev prihod.

Međutim, postoji i treća opcija: Perry nije imenovao nijednog korisnika. U ovom slučaju, državni zakon bi odredio tko ima pravo nasljeđivanja.

“Sasvim je moguće da, budući Perry da nema supružnika niti djecu, nije imenovao nikoga”, rekao je Douglas.

  • +5
Sprovod Matthewa Perryja Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sve američke države imaju zakone koji diktiraju kako se novac i stvari dijele nakon smrti pojedinca. U većini država ovo je tipična hijerarhija nasljeđivanja, prema redoslijedu tko će dobiti imovinu: prvo supružnik, zatim djeca, unuci, roditelji i, na kraju, braća i sestre, rekao je Douglas.

Perry se nikada nije ženio niti imao djecu. Iza njega su ostali roditelji, koji su se razveli kad je Perry bio mlađi od jedne godine i koji su se nakon toga ponovno vjenčali, te petero polubraće i sestara.

U Kaliforniji će njegovi roditelji vjerojatno preuzeti tantijeme od glumačkih uloga, kao i druge dijelove njegove ostavštine, uključujući njegove memoare iz 2022., smatra Tashi Dickinson, stručnjakinja za zaklade i nasljedstva.

No svoj dio će vjerojatno tražiti i polubraća i sestre. Kao nasljednici njegovi roditelji mogu se odlučiti i na 'kvalificirano odricanje od odgovornosti'. Na taj način odrekli bi se prava na isplate u korist Perryjevih polubraće i sestara, rekao je Douglas.

'Nije neuobičajeno da se bogati roditelji odriču odgovornosti', rekao je. Perryjev očuh je Keith Morrison, nagrađivani televizijski novinar i dugogodišnji dopisnik NBC-jeve emisije 'Dateline'.

  • +5
Matthew Perry kao Chandler u seriji 'Prijatelji' Izvor: Profimedia / Autor: WARNER BROS. TELEVISION - Album / Album / Profimedia

U suprotnom, Perryjeva će se imovina podijeliti sudskim putem.

“Raspodjela putem ostavinskog suda posebno je nepoželjna u Kaliforniji jer je skupa, dugotrajna i predstavlja zadiranje u privatnost budući da su sva sudska pitanja javna”, kaže David Oh, voditelj poreznog i imovinskog planiranja u Arta Finance.

Osobito za slavne osobe poput Perryja, "nepostojanje plana za imovinu stvara zbrku, privlači neželjenu pozornost medija i može uzrokovati obiteljske sporove", dodao je.

Postoji i mogućnost da je Perry odlučio ostavštinu podijeliti izvan svoje obitelji. Imao je bliske odnose na osobnom i poslovnom planu te je podupirao nekoliko filantropskih interesa, 'i ne bi bilo iznenađujuće da dio njegovog bogatstva ide prema njima', rekao je Oh.

Glumac, koji se godinama javno borio s ovisnošću, svojevremeno je otvorio ustanovu za trijezan život u svojoj vili u Malibuu i radio na stvaranju sustava za liječenje problema ovisnosti. Matthew Perry Foundation osnovana je u njegovo ime kao donatorski fond. Dobrotvornu organizaciju sponzorira i održava National Philanthropic Trust.

"Kada umrem, znam da će ljudi pričati samo o 'Prijateljima'. I drago mi je zbog toga, sretan sam što sam obavio dobar posao kao glumac. Ali kad umrem, što se tiče mojih takozvanih postignuća, bilo bi lijepo da su 'Prijatelji' navedeni daleko iza stvari koje sam učinio kako bih pokušao pomoći drugim ljudima. Znam da se to neće dogoditi, ali bilo bi lijepo.” rekao je Perry u intervjuu iz 2022.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'