MOGUĆNOST PREUZIMANJA

Telekom Austria zainteresiran za H1 Telekom

12.07.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Telekom Austria razmatra mogućnosti preuzimanja u jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku i Srbiju, što bi mu moglo omogućiti da postane vodeći igrač u regiji, kazao je izvršni direktor Hannes Ametsreiter za austrijski tisak

'Mislim da imamo šansu da postanemo najveći igrač u jugoistočnoj Europi i najbolje integrirani pružatelj usluga u regiji', kazao je Ametsreiter u razgovoru za austrijski gospodarski list WirtschaftsBlatt u izdanju od petka.

Ujedno napominje da su kupovine kabelskih operatera i kompanija za satelitsku opremu omogućile Telekom Austriji da klijentima ponudi pakete usluga. 'To je prilika za rast koju drugi nemaju', ističe.

Kao zanimljive kompanije izdvaja hrvatskog operatera H1 Telekom i srbijanskog kabelskog operatera SBB. Manji sporazumi mogli biti biti realizirani u gotovini, no veći će možda zahtijevati povećanje kapitala, dodaje.

'To pitanje sada nije na dnevnom redu, ali nije isključeno', kazao je.

Nije želio komentirati financijske učinke aukcije mobilnih frekvencija u Austriji u drugoj polovini godine, naglašavajući tek da je tvrtka 'vrlo dobro financirana' nakon dvije ovogodišnje aukcije obveznica, vrijedne 900 milijuna eura.

Osvrnuo se i na konkurenciju na austrijskom tržištu mobilne telefonije, na kojem su im glavni konkurenti Hutchison Whampoa i Deutsche Telekom. Ustvrdio je da je i dalje 'tvrda poput kosti', kritizirajući ujedno Europsku komisiju zbog cijena roaminga.

Naglasio je da sniženje cijene tih usluga slabi sve europske pružatelje telekom usluga i kaže kako priželjkuje da će Europa učiti od SAD-a gdje su propisi blaži a investicije na rekordnim razinama

"Kada bi segment fiksne telefonije u Europi imao blaže propise, mogao bi potaknuti ulaganja i do 100 milijardi eura. To ne bi vlade ništa stajalo a donijelo bi mnogo. Zašto to ne čine, za mene je prava zagonetka", kazao je.