ogromno rudno bogatsvo

Talibani u rukama drže najveća svjetska nalazišta metala bez kojeg svijet neće moći dalje

19.08.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Afganistan je jedna od najsiromašnijih država u svijetu. No 2010. godine američka vojska i geolozi otkrili su da se zemlja na raskrižju središnje i južne Azije nalazi na nalazištima minerala vrijednim gotovo bilijun dolara, što bi moglo dramatično promijeniti njezine gospodarske izglede, piše CNN

Zalihe minerala poput željeza, bakra i zlata raštrkane su po provincijama. Tu su i rijetki minerali, među kojima je možda najvažniji litij, bez kojeg nema punjivih baterija i drugih tehnologija vitalnih za rješavanje klimatske krize.

'Afganistan je zasigurno jedna od regija najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima, ali i metalima potrebnim za nastajuću ekonomiju 21. stoljeća', rekao je Rod Schoonover, znanstvenik i sigurnosni stručnjak koji je osnovao grupu Ecological Futures Group, piše CNN.

Sigurnosni izazovi, nedostatak infrastrukture i ozbiljne suše spriječili su vađenje najvrjednijih minerala u prošlosti. To se vjerojatno neće uskoro promijeniti pod kontrolom talibana. Ipak, postoji interes zemalja, uključujući Kinu, Pakistan i Indiju, koje bi se mogle pokušati angažirati unatoč kaosu.

Čak i prije nego što je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio da će povući američke trupe iz Afganistana ranije ove godine, postavljajući pozornicu za povratak talibanske kontrole, gospodarski izgledi zemlje bili su slabi.

U svom posljednjem profilu zemlje Svjetska banka ocijenila je da gospodarstvo ostaje 'oblikovano zbog krhkosti i ovisnosti o pomoći', piše CNN.

'Razvoj i diversifikacija privatnog sektora ograničeni su nesigurnošću, političkom nestabilnošću, slabim institucijama, neodgovarajućom infrastrukturom, široko rasprostranjenom korupcijom i teškim poslovnim okruženjem', naveli su u ožujku.

Mnoge zemlje sa slabim vladama pate od onoga što je poznato kao 'prokletstvo resursa', jer pokušaji iskorištavanja prirodnih bogatstava ne donose koristi lokalnom stanovništvu i domaćem gospodarstvu. Čak i u tom slučaju otkrića o afganistanskom mineralnom bogatstvu, nastala na temelju ranijih istraživanja koje je proveo Sovjetski Savez, nudila su velika obećanja.

Potražnja za metalima poput litija i kobalta, kao i elementima rijetkih zemalja poput neodima, sve je veća jer se zemlje pokušavaju prebaciti na električne automobile i druge čiste tehnologije kako bi smanjile emisije ugljika.

Međunarodna agencija za energiju u svibnju je priopćila da se globalne zalihe litija, bakra, nikla i kobalta trebaju naglo povećati ili svijet neće uspjeti u pokušaju rješavanja klimatske krize. Kina, Demokratska Republika Kongo i Australija trenutno drže 75 posto globalne proizvodnje litija, kobalta i sličnih rijetkih minerala. Prosječni električni automobil zahtijeva šest puta više minerala od onog konvencionalnog. Litij, nikal i kobalt ključni su pak za baterije, piše CNN.

  • +16
Talibani preuzimaju vlast u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Električne mreže također zahtijevaju velike količine bakra i aluminija dok se rijetki elementi koriste u magnetima potrebnim za rad vjetroturbina. Američka vlada navodno je procijenila da bi se nalazišta litija u Afganistanu mogla mjeriti s onima u Boliviji, u kojoj se nalaze najveće svjetske rezerve.

Iako je došlo do izvlačenja zlata, bakra i željeza, iskorištavanje minerala poput litija zahtijeva mnogo veća ulaganja i tehničko znanje, kao i vrijeme. IEA procjenjuje da je u prosjeku potrebno 16 godina od otkrića ležišta za početak proizvodnje rudnika.

Prema Khanu, minerali u Afganistanu godišnje generiraju samo milijardu dolara godišnje. On procjenjuje da je 30 do 40 posto njih istisnuto korupcijom. Ipak, postoji šansa da talibani iskoriste svoju novu moć za razvoj rudarskog sektora, rekao je Schoonover.

Projekti koje podržava država, djelomično motivirani geopolitikom, mogli bi biti druga priča. Kina, svjetski lider u rudarstvu rijetkih minerala, izjavila je u ponedjeljak da je 'održala kontakt i komunikaciju s afganistanskim talibanima'.

'Kina, susjed iz prve ruke, započinje vrlo značajan program razvoja zelene energije', rekao je Schoonover.

'Litij i ostali rijetki elementi za sada su nezamjenjivi zbog svoje gustoće i fizičkih svojstava. Ti minerali utječu na njihove dugoročne planove.' Schoonover je rekao da, ako Kina uđe u Afganistan, doći će do zabrinutosti oko održivosti rudarskih projekata s obzirom na njezine dosadašnje rezultate.

'Kad se rudarstvo ne obavlja pažljivo, to može biti ekološki pogubno, što šteti određenim segmentima stanovništva bez puno glasa', rekao je.

Peking bi mogao biti skeptičan prema partnerstvu u pothvatima s talibanima s obzirom na stalnu nestabilnost, a mogao bi se usredotočiti i na druge regije, piše CNN.