UVAŽENI SVI ZAHTJEVI

Svinjogojci pri HPK: Podrška Vladinom programu potpore nakon suzbijanja kuge

06.12.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u srijedu je raspravljao o aktualnoj situaciju u sektoru svinjogojstva, a vezano za bolest afričke svinjske kuge (ASK), pri čemu je podržao prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja ASK

"Prijedlog programa je na e-savjetovanju do 8. prosinca, a složili smo se kako je on dobar jer su uvaženi svi zahtjevi koje je zatražila Hrvatska poljoprivredna komora. Pretpostavka je da će 2,5 milijuna eura, koliko je namijenjeno za ovaj program, biti dovoljno za obeštećenje korisnika koji mu podliježu. Većinom će ovim programom biti obuhvaćeni neusklađeni objekti (oko 1000 korisnika pretežno bili u 0, 1 i 2 kategoriji) koji ne udovoljavaju biosigurnosnim mjerama", zaključak je Odbora za svinjogojstvo koji se prenosi u priopćenju s današnje sjednice.

Pritom se podsjeća kako je cilj programa dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom zbog naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja.

Kako se navodi u priopćenju, članovi Odbora za svinjogojstvo HPK na sastanku su podsjetili kako je do sada riješeno devet od 11 zahtjeva proizvođača te su ponovili kako je sve mjere potrebno donijeti prije izbora te održavati stalne kontakte HPK i Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija nadležnih za ASK.

"Svakom proizvođaču koji hoće ostati u sustavu nakon ASK, treba omogućiti sve raspoložive mjere. Oni koji ne žele ući u sustav, morat će biti podvrgnuti mjeri zabrane proizvodnje jer se radi o crnom tržištu. Odšteta je plaćena svim kategorijama u 100-postotnom iznosu, a u javnosti se stalno traži svinjokolja koja se trenutno ne može dozvoliti zbog mjera koje se provode, a temelje se na stručnim procjenama veterinarskih institucija i pravila EU", ističu iz Odbora za svinjogojstvo HPK.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Borna Jakšić / PIXSELL

Na sastanku se razgovaralo i o tipskim objektima za proizvođače, što je također bio jedna od zahtjeva proizvođača svinja na nedavnom sastanak s Ministarstvom poljoprivrede.

"Prema našem mišljenju najmanji broj za tipske objekte je šest krmača. Na taj način bi više ljudi moglo ući u sustav potpora, što će smanjiti crno tržište", ističu iz Odbora za svinjogojstvo HPK.

"Zabrana držanja svinja je u početku trebala biti godinu dana. Kategorije su ukinute, a sada postoje uvjeti koji se moraju zadovoljiti. Veterinari će početkom 2024. krenuti izlaziti na teren. Kada gospodarstvo ispuni uvjete, smjeti će puniti farmu. Smatramo kako je za kategorije 0, 1 i 2 učinjeno puno u financijskom smislu, a mjere su gotovo identična mjera kao i one koje su išla za kategoriju 3, ide i za ostale kategorije (0,1,2)", navodi se u priopćenju.

  • +12
Svinjogojci prosvjeduju i blokiraju promet Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Također se navodi kako su predstavnici Odbora za svinjogojstvo zatražili i sastanak s HBOR-om u vezi strategije pomoći svinjogojstvu , odnosno smatraju kako je potrebno pojačati komunikacija s HBOR-om i HAMAG-om vezano za objekte 3. kategorije koji su u problemu. HBOR bi trebao dostaviti Ministarstvu poljoprivrede popis farmi koje su u financijskim problemima, a koje i dalje funkcioniraju, ističu iz Odbora.

Smatraju i kako bi na sastanku u Ministarstvu trebalo biti više predstavnika poljoprivrednika s farmama u blokadi.

Odbor za svinjogojstvo HPK je predložio i da se predloži broj članova toga odbora, kako bi se ubuduće kreirali kvalitetniji prijedlozi prema nadležnim institucijama, navodi se uz ostalo u priopćenju.